XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/10/02/idoseknek-nyujt-segitseget-a-gondozohaz/

Témák A-Z

Időseknek nyújt segítséget a Gondozóház

2015. október 02. Szociális hírek

Az első otthon a Mór utcában üzemelt húsz férőhellyel, majd 1998 óta a Jakab József utcában kapott korszerű helyet, már 50 idős kerületi lakosnak biztosítva az ellátást. 2002-ben az intézmény tovább bővült, és jelenleg is 70 férőhellyel működik, huszonnégy otthonosan berendezett szobában. Az igénybevevők több mint a fele 80 év feletti, magas a 90 éven felüliek száma, de több lakói is betöltötte 100. életévét.

Az önmaguk ellátására nem vagy csak folyamatos segítséggel képes személyeknek teljes körű ellátást nyújtva napi ötszöri étkeztetéséről, szükség szerint ruházatról, mentális gondozásáról, egészségügyi ellátásáról, lakhatásáról gondoskodnak az intézményben. Hetente két alkalommal, illetve szükség szerint belgyógyász, ideggyógyász, bőrgyógyász, reumatológus, hetente egy alkalommal pszichológus áll rendelkezésre. A lakókkal a gyógytornász a szakorvos előírása szerint foglalkozik, egyénenként 10-14 alkalommal. Ebben az évben is tovább bővült az orvosi műszerpark.

 Fontos feladat az intézményben élők belső harmóniájának fenntartása, lelki egészségének védelme, egymás közötti kapcsolataik fenntartása, annak erősítése. A szakemberek segítik, támogatják az intézményen belüli kis közösségek, társas kapcsolatok kialakulását és működését. A nyári hónapokban zenés kerti partikat szerveznek, bográcsozással, vetélkedőkkel, élő zenekísérettel, ahol gyakoriak a kívánságműsorok.

Évek óta megrendezik a „Nyílt napot” és a „Generációs találkozót”, mikor eljönnek a gyerekek, az unokák, a dédunokák, a szomszédok és a régi barátok. Az intézmény a kezdetek óta működteti az úgynevezett „Nyaralószobákat”. Az elmúlt évben is emelkedett azoknak a családoknak a száma, akik a pihenésük idejére biztonságban tudhatták idős hozzátartozóikat.

Az épület a folyamatos karbantartásnak, felújításnak köszönhetően minden igényt kielégítő, családias körülményt biztosít az igénybevevők részére. A 2014-ben a legnagyobb munkálatok végzését az épület külső homlokzatának szigetelése és a terasz burkolatának cseréje jelentette. A több hétig tartó munkavégzés, a lakók nyugalmának figyelembevételével történt. 2013-ban az emeleti teraszt téliesítették, a nyílászárókat cserélték, ezzel egy időben az ablakokra a redőnyöket szereltek fel. 2012-ben a belső udvaron a terasztetőt cserélték.

Az intézményben minden szakdolgozó rendelkezik a beosztásához szükséges szakképzettséggel, a munkatársak szakmailag jól felkészültek. A minőségirányítási rendszerben kétévente értékelik a dolgozók szakmai munkáját.

Az intézmény területén elhelyezkedő fás, virágos park lehetőséget teremt lakóink egészséges környezetben való aktív pihenéséhez, és a szabadidős programok rendezéséhez. Az egyéni szükségletekhez igazodó differenciált gondozást, koruknak és egészségi állapotuknak megfelelő korszerű fizikai, egészségügyi szolgáltatást, pszichés gondozást, hasznos és célszerű foglalkozások megszervezését nyújtja azon idősek részére, akik átmenetileg otthonául választják az intézményt. Segítséget nyújt a több ezer kötetes könyvtár, több száz régi bakelit hanglemez lemezjátszóval, szalagos magnó magnótekercsekkel, a házi mozi és a plazmatévék.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj