XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/09/24/tovabb-bovult-a-szocialis-rendelet/

Témák A-Z

Tovább bővült a szociális rendelet

2015. szeptember 24. Egyéb

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény változása a helyi önkormányzatokra terhelte az állampolgárok szociális támogatásának teljes körét és az erre forrásául szolgáló fedezet megteremtését. Annak érdekében, hogy a kerületi állampolgárok szociális biztonsága lehetőleg ne sérüljön a XIII. kerületi Képviselő-testület költségvetésében 40%-kal megemelte a felhasználható összeget. Az elmúlt hónapok segélyezési tapasztalataiból, az állampolgári visszajelzésekből levont következtetésekből dolgoztuk ki a rendelet további módosítását.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy a szociális törvény módosításával fokozatosan megszűnő jogosultságok miatt a benyújtott kérelmek száma az előző év hasonló időszakát és az önkormányzati támogatások körét is tekintve növekedett. Az állampolgárok legtöbbet lakhatásra és gyógyszerre költenek. A közgyógyellátás megszüntetésének hatásait a gyógyszer költségek emelkedése miatt és a gyógyászati segédeszközök beszerzésének magas költségei miatt egyre többen érzékelik.

A módosított rendelet alapfilozófiája nem változott, a családok segítése mellett a megelőzést szolgálja. Kedvező az állampolgárok számára, mert új ellátásokat vezet be, bővíti a jogosultak körét és csökkenti az ügyintézési időt. Az ügyintézési határidő csökkentése érdekében az egészségügyi prevenciót szolgáló védőoltások költségének részbeni átvállalása és a kiskorú gyermek részére tanulmányi ösztöndíj pályázati támogatások elbírálásának hatáskörét a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság hatásköréből polgármesteri hatáskörébe helyezte.

Új ellátás a GYES-en, GYED-en, GYET-en lévő szülő utazási költségéhez való hozzájárulás a kisgyermekeseknek a Havi-Budapest bérlet.

A lakhatási és gyógyszer- támogatások esetében magasabb jövedelmi értékhatárokat határozott meg a testület, különbséget téve a családban élő és az egyedül élők esetében. A gyógyszertámogatások esetén mértékét 50 %-kal növelte.

30 fő kerületi szociális munkás képzésen vesz részt, ahol az ÖKO-társ Energiaklub programját átveszik és korosztálytól függően csoportos foglalkozáson, lakókörnyezetben adják át az együttműködést vállalónak.

Az ápolási támogatás összege 23 600 Ft lett, ezzel az ápoló megszerzi a társadalombiztosítási jogosultságot.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj