XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/09/10/elkeszult-az-idei-ev-legnagyobb-xiii-keruleti-kozparki-beruhazasa/

Témák A-Z

Elkészült az idei év legnagyobb XIII. kerületi közparki beruházása

2015. szeptember 10. - Frissítve Egyéb

Dr. Tóth József, mint elmondta örömmel adta át az év legnagyobb közterületi beruházását és jelképesen a többi, ez évben birtokba vett és ezután átadásra kerülő közparki, zöldterületi fejlesztéseket is. Kiemelte, hogy e területre 1,5 milliárd forintot fordít évente az önkormányzat, melynek egyharmadát fejlesztésre fordítja, kétharmada a fenntartást szolgálja. Bejelentette, hogy az önkormányzat elnyerte a Magyar Urbanisztikai Társaság díját.

Az indoklás szerint: „Angyalföld egy olyan léptékű és nagyfokú döntéshozói tudatosságra valló munkát valósít meg a Vizafogó lakótelep komplex felújításával, amely nemhogy kifogástalanul illeszkedik a Nívódíj eszmeiségéhez, ékes tanúbizonysága a helyi közösséggel szembeni tisztelettudó és szeretetteljes bánásmódnak. A kerületi stratégiai szinten megfogalmazott programot helyi szintű, a lakossági kötődést elősegítő szoft elemekkel egésíztette ki majd tervezte meg és kivitelezte magas színvonalon a lakótelepi közterületeket. Egy percig sem aggódunk azon, hogy hagyományos történeti környezetről van-e szó: a projekt jól megtalált és bemutatott értékeket, több évtizedes jövőképet mutat fel a Vizafogón élők számára.”

Önkormányzatunk az AngyalZÖLD+ stratégiában foglaltak szerint folyamatosan végzi a közparki, rekreációs területek megújítását. Ennek részeként az idei év legnagyobb beruházása a Bulcsú utcai közpark felújítása volt. A park felújításával az volt a cél, hogy a meglévő zöldfelületi értékekre – a termetes platánfákra – alapozva a kerületrész vonzó közösségi tere jöjjön létre.

A Bulcsú park 2013-as felújítása során készült el a park burkolata, a padok felújítása, 2014-ben automata öntözőhálózattal talajvízkút létesült. Idén a játszótér bővült új játszóeszközökkel, közel 500 m2 gumiburkolatokkal, a közvilágítás felújításával. A játszótéren lévő hajó mászóeszköz, valamint a gumi burkolat, az iránytű, a horgony, a kormánykerék mintája nem csak a kerületünk címerére, de a szomszédos Lehel Csarnok építészeti kialakítására is utal. A környezettudatosság és takarékosság jegyében stabilizált szórt burkolat borítja a játszóteret. Ez az öntözés hatására idővel megtömörülő burkolat vízáteresztő, és a gyöngykavics burkolatnál kényelmesebb járófelületet biztosít. A lakossági igények alapján a park területéből egy rész leválasztásával 20-ra növekszik a kerületi kutyafuttatók száma.

A Gidófalvy lakótelep nagy játszótéren színes gumiburkolat készül az új és felújított játszóeszközök alatt, javul a terület közvilágítása, növekszik a zöldfelületek nagysága. Az anyagtakarékosság és fenntarthatóság jegyében a meglévő térkő burkolatot újrahasznosul, előkészítve a terület pihenőparkjának felújítását. Az elmúlt időszak jó gyakorlatát folytatva az interneten és közterületi táblákon is ismertetik meg az érintett lakosságot, kikérve véleményüket, javaslataikat.

A Radnóti Miklós Művelődési Központ területén új egyedi tervezésű „irodalmi” fajátszótér épül. A játszótér kialakítására az ihletet Weöres Sándor „A tündér” című verse adta. Egyedi nagyításban játékként elevenednek meg a költő íróasztalán elárvult eszközök. A pihenést szolgáló padok a ceruzahegyezőn ívesen pöndörödő forgácsként és az ütéscsillapító öntött gumi felületek papírlapként illeszkednek a felnagyított világba. A gyerekek játék közben „járhatják be” a képzeletbeli íróasztalt.

A Kárpát lakótelep komplex felújításának zárásaként a közelmúltban nyílt meg a Duna játszótér, ahol a Duna hullámait idéző gumiburkolat és egy új hajó formájú mászóvár is épült. A terület korábbi aszfalt burkolat helyett vízáteresztő stabilizált kavicsburkolatot kapott.

A közparki felújítások munkálatai nem érnek véget. Megkezdődik a következő időszak beruházásainak előkészítése: a Rákos-patak mentén a Béke u. és Röppentyű utca közötti szakasza, a Kassák park, a Besenyei utcai pihenőpark és játszótér felújítása is szerepel a tervekben. A felújításokról szóló terveket ezúttal is közterületi táblákon ismerhetik meg a lakók, véleményüket figyelembe véve végzik el.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj