XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/06/01/nemzetisegek-fesztivalja-2015/

Témák A-Z

Nemzetiségek Fesztiválja 2015

2015. június 01. Kulturális hírek

Május 31-én, vasárnap a Kerületi Napok programsorozat részeként a Babér utcai templom melletti tér parkjában rendezték meg a Nemzetiségek Fesztiválját. A színpad előtti közös teret a kerület nemzetiségeinek sátrai övezték. A nemzetiségek népviseletbe öltözött résztvevőinek felvonulása jelentette a rendezvény kezdetét. Ezt követően a tíz kerületi nemzetiségi önkormányzat vezetője köszöntötte az érdeklődőket, egyesével bemutatkozva.

Holopné Schramek Kornélia nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében Szent István király Imre herceghez írt intelmeiből idézett aktuális gondolatokat, majd az önkormányzat és a nemzetiségek együttműködéséről beszélt: „Önkormányzatunk fontosnak tartja a nemzetiségi önkormányzatokkal való együttműködést. Ennek érdekében a helyi kisebbségekről szóló rendeletünket elsők között alkottuk meg az országban. Többféle módon állami normatíva fölött támogatjuk a nemzetiségi önkormányzatokat, és rajtuk keresztül a kerületben élő nemzetiségi lakosságot. Pályázatot írunk ki számukra, lehetőséget biztosítunk kiállítások szervezésére, kulturális szokásaik, programjaik bemutatására és a jobb működési feltételek érdekében létrehoztuk a XIII. kerületi Nemzetiségek Házát.”

A tíz nemzetiségi önkormányzat – a román nemzetiség nem vett részt – színes programja nagy sikert aratott a közönség előtt. Ez évben másodjára kapott meghívást az Eszéki Magyra Népkör vegyeskara, akik a program kezdetén magyar népdal feldolgozásokat énekeltek. A nemzetiségek népdal és néptánc bemutatói mellett a kerületi nemzetiségek alkalmi kiállításait, turisztikai ajánlatait, kézműves programjait ismerhették meg a helyszínre látogatók. A nemzetiségek ételkülönlegességeiből összeállított gasztronómiai ínyencségek különösen vonzóak voltak a közönség számára.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj