XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/03/11/ram-ban-a-radnoti-emlekszoba/

Témák A-Z

RaM-ban a Radnóti Emlékszoba

2015. március 11. - Frissítve Kulturális hírek

Dr. Tóth József köszöntőjében elmondta, hogy a rendhagyó helyen felépített Emlékszoba méltó emléket állít a kerülethez oly sok szállal kötődő mártír költő és özvegye, a kerület díszpolgára Gyarmati Fanni emlékének. Említette, hogy az örökségből kapott valamennyi személyes tárgyat átadta a Helytörténeti Gyűjteménynek, így az is a kiállítás anyagát képezi. Majd számos, Fanni asszonnyal való közös találkozásuk közül, a Radnóti-díj odaítélését követő beszélgetésből idézett hosszabban.

Ferencz Győző egyetemi tanár, az Emlékszoba szakmai kurátora felidézte, hogy az eredeti lakásba Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni 1935. augusztus 11-én kötött házasságkötésük éjszakáját is már a Pozsonyi úti egyszobás lakásban töltötték, majd a költő 1944. májusi bevonulásáig, Gyarmati Fanni pedig az elmúlt évben bekövetkezett haláláig élt ott. A Radnóti hagyaték gondozója szerint az Emlékszoba kultuszhellyé tette a művelődési intézményt. Antal Zsolt restaurátor a több mint 70 éves eredeti karosszék, az íróasztal, a két könyvespolc és az ágy felújításáról beszélt.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni hagyatékát, a bútorokat és emléktárgyakat örököse, az általa is nevelt unokahúga ajándékozta a XIII. Kerületi Önkormányzatnak, valamint dr. Tóth József polgármesternek. Valamennyi átvett tárgy az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteménybe került, melyet a restaurátorok segítségével hoztak rendbe. A kiállítás élethűen rekonstruálja az eredeti szobát és annak berendezését, bemutatva, hogy milyen bútorok, tárgyak között, milyen környezetben élt és dolgozott Radnóti Miklós.

Az aulában elhelyezett Emlékszoba állandó kiállítás, a látogatók az intézmény nyitva tartási idejében díjtalanul tekinthetik meg, csakúgy, mint a Múzeumpedagógiai foglalkozásra érkező csoportok.

Örvendetes, hogy a kerülethez megannyi szállal kötődő Radnóti Miklós emlékszobája a róla elnevezett művelődési központban valósult meg. A kerület három emléktáblával és az intézményben megtalálható képzőművészeti alkotásokkal, valamint emlékhellyel adózott a tragikus sorsú költő emlékének.

A Radnóti Miklós Művelődési Központ 2011. áprilisában nyílt meg és vált fővárosi és országos szinten is kiemelt művelődési intézménnyé. Jelenleg az Őszikék Idősek Klubja, a Fővárosi Szabó Ervin fiók könyvtára, a MagyaRock Hírességek Csarnoka, a Vakvarjú Étterem valamint a RaM Colosseumban az Experidance Production és vendégszínházak előadásai várják a közönséget.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj