XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/02/10/kismama-ecdl-start-bizonyitvanyok-atado-unnepsege/

Témák A-Z

Kismama ECDL Start bizonyítványok átadó ünnepsége

2015. február 10. Kulturális hírek

A polgármester megemlítette, hogy az önkormányzat a tanfolyamon kívül 1 200 felnőtt állampolgárnak, közte időseknek, nyugdíjasoknak szervezett tanfolyamot. A kerületi partnerkártyával a kerület ¼ részén hozzáférhetően ingyenes wifi, de a cél a kerület 100%-os lefedettsége. Legfrissebb fejlesztés az önkormányzati tulajdonú álló Közszolgáltató Zrt. online fizetési lehetőségének bevezetése. A gyermekekre vonatkozóan kijelentette, hogy magas szinten szeretné megtartani az önkormányzat az eddigi szolgáltatásokat. Újabb gyermekorvosi rendelőt újít fel, bővíti az angol nyelvű óvodai képzést. Az intézményeink változatos programja, a zöldfelületek megújítása szintén a gyermekek, a családok, a kerületben élők javát szolgálja.

Deák Krisztina valamennyi tanfolyamot végzett kismama társa nevében köszönte meg az önkormányzatnak a képzés ingyenes megszervezését. Méltatta az oktatók felkészültségét és rugalmasságát. Kiemelte a képzés főtanulságát: minden életszakaszban lehet tanulni, ezáltal az új helyzeteknek, kihívásoknak megfelelni.

A kerület informatikai ellátottsága jelentősen a magyar önkormányzati átlag fölött van. 2011-ben döntöttünk úgy az önkormányzat, hogy a kismamák észére is meghirdeti ECDL Start tanfolyamot. 2012-ben 29, 2013-ban 30, 2014-ben 25 bizonyítvány született. A 2014 őszén kezdődött 7. ECDL Start tanfolyam résztvevői közül 16-an kaptak bizonyítványt. Március 16-án kezdődik a 8. tanfolyam 15-17 kismama részvételével. 4 modulos ECDL Start bizonyítványt összesen 100 fő szerzett.

A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel. Ketten beiratkoztak a kismama angol nyelvtanfolyamra is.

További szolgáltatás a kismamák részére:2011 tavaszán indult az első kezdő angol nyelvtanfolyam gyermekfelügyeleti lehetőséggel. Eddig négy csoport járta végig a kezdő és a haladó tanfolyamot. A kismama bérlet árának 50%-át befogadott kérelem esetén az önkormányzat állja. A kerületben élő, felsőoktatási intézményben tanuló, szociálisan rászoruló hallgatók pályázat keretében hozzájárulást kaphatnak internetköltségeikhez.

A partnerkártyával Ingyenesen vehetik igénybe a Tücsöktanya játszóház szolgáltatásait a Gyermekházban, a Prevenciós Központ „Baba-mama jóga” foglalkozásait. Emellett ingyenesen használhatják a városrész több pontján biztosított vezeték nélküli internet-szolgáltatást is.

A gyermeklétszám folyamatosan emelkedik a XIII. kerületben, öt esztendeje több mint 1100 gyermek születik. Az önkormányzat 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben összesen 1029 kisgyermekről tud gondoskodni.

A kerületi állandó lakcímmel rendelkező szülők, akiknek a gyermeke a kerület várakozási övezet területén működő bölcsődébe, óvodába vagy általános iskolába jár, gyermekszállítási parkolási kedvezményt vehetnek igénybe 15.00 – 18.00 óra között fél óra időtartamban, amennyiben igényelték és kiváltották a “parkolótárcsát”.

2014-ben elkészült a Pöttyös és a Napraforgó Tagóvoda felújítása. 2015-2016-ban a Thurzó utcai Napsugár 100 férőhely bővítésére, a Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvodában tető játszókert kialakítására lesz lehetőség a felújítás és bővítés eredményeként.

Az elmúlt 20 évben összesen 30 000 m2 bérlakást épített az önkormányzat 10 milliárd Ft-ot meghaladó összegben. 2015 januárjában átadtuk az ország első 100 lakásos passzívházát, mely a kerületi önkormányzat 2,3 milliárdos úttörő-vállalkozása, saját finanszírozásban. Az önkormányzat tulajdonában álló fecskelakások bérleti joga jelenleg is pályázható 2015. február 2 – március 6. között.

A lakosság, a családok kényelmét szolgálja a Vizafogó lakótelep négy év óta tartó szakaszos közparki fejlesztése, a Cziffra György park fitnesz fejlesztése, új mászóvárral. A Béke-Tatai lakótelepet új mászóvár, egyensúlyozó eszközök és hinta gazdagítja, színes öntött gumi burkolattal, új fasorral. A Jász utcai közhasználatú területen 7 eszközből álló fitnesz park létesült két mászóvárral. Megkezdődött az Árpád hídfő lakótelep Váci út és Esztergomi utca közötti szakasz komplex felújítása. A Jakab József utcai játszótéren két nagyértékű mászóvár közül az egyik a kisgyermekek, a másik a kiskamasz korosztály igényeihez igazodik. 2015-ben megújul a Gidófalvy játszótér, a RAM kertbe egyedi fajátékok kerülnek kihelyezésre.

A képviselőt-testület 2015. januárban elfogadott „Lendületben a XIII. kerület” című, 2015-2019. közötti programjának 147 konkrét feladata között szerepel kismama ECDL Start program folytatása is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj