XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/02/06/elhunyt-dr-schweitzer-jozsef-diszpolgarunk/

Témák A-Z

Elhunyt dr. Schweitzer József díszpolgárunk

2015. február 06. Egyéb

Schweitzer József 1922 október 13-án Veszprémben született.  Csecsemő volt, amikor édesanyját elveszítette. Édesapját Auschwitzba deportálták és megölték. Anyai nagyapja Hoffer Ármin szentesi, majd veszprémi rabbi volt. Kisgyerekként került Budapestre, itt kezdte meg tanulmányait. 1940-ben a Pesti Izraelita Hitközség Reálgimnáziumában érettségizett. A II. világháború idején munkaszolgálatra hívták be, majd Budapesten bujkált. 1946-ban szerzett bölcsészdoktori diplomát az akkori Pázmány Péter, a mai Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. 1947-ben avatták rabbivá. 1948 és 1981 között Pécsett volt főrabbi, ezt követően a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utcai (akkori nevén: Csáky utcai) zsinagóga főrabbija volt, tíz éven át.

1981-ben meghívták a Budapesti Izraelita Hitközség főrabbijává, ezt a tisztséget 1985-ig töltötte be. Ekkor az Országos Rabbiképző Intézet igazgatói tisztségére nyert kinevezést, itt teljesített szolgálatot 1997-ig. Felekezete a neológ hitközségek országos főrabbijává választotta.

Életvitele, munkássága elismeréseként Magyar Köztársaság Tisztikeresztje és Érdemérme kitüntetésben részesült, Francia Köztársaság Becsületrenddel jutalmazták, több hazai és nemzetközi egyetem díszdoktora volt. 2003-ban Budapest, 2006-ban Budapest Főváros XIII. kerületének lett a díszpolgára. Emberi nagyságát, munkásságát igazán az emberek szeretete és tisztelete fémjelezte.  Sosem tett különbséget ember és ember között, kifogyhatatlan erővel segítette a rászorulókat, bölcsességével mindig békességet sugárzott. „A XIII. kerülethez sok emlékem fűződik… megtisztelő számomra a díszpolgárság.” – nyilatkozott a kerületi ünnepség után. Schweitzer Józsefhez a XIII. kerületben lakóknak is sok emléke fűződik, akik ismerték szívesen hallgatták őt, idézik gondolatait. Olyan ember volt, aki a kerületi utcákat járva nem bánta, ha megszólították, mindenkivel szót értett és mindenkit meghallgatott. Szívesen beszélt arról, hogy ő maga egy olyan világot képzelt el, ahol a jövő nemzedéke a múlt szörnyűségeiből tanulva egy jobb és szebb világban élhet majd.

Schweitzer József halálával nem csak kerületünk egyik díszpolgárát, hanem egy közszeretetnek és köztiszteletnek örvendő embert veszítettünk el. Mindig volt egy biztató szava, bátorító gondolata a szükséget szenvedőknek és a nélkülözőknek, humanitása és mély bölcsességgel párosuló emberszeretete életében legendává emelte. Távozásával betölthetetlen űrt hagyott maga után. Dr. Schweitzer Józsefet a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti.  

Dr. Schweitzer Józsefet február 6-án a Kozma utcai zsidó temetőben kísérték utolsó utjára.

Emlékét ápolni fogjuk, példáját megőrizzük.

.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj