XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/10/06/keruleti-epiteszeti-dij-masodszor/

Témák A-Z

Kerületi Építészeti Díj másodszor

ARCHÍV | 2014. október 06. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Név szerint is köszöntötték dr. Finta József akadémikust, a Nemzet Művészét, Vadász György Kossuth-díjas építészt, a Nemzet Művészét, Dévényi Tamás építészt, dr. Kiss Jenő építészmérnököt, Bálint Imrét a Budapesti Építészkamara elnökét. 2014. október 2-án a RaM aulájában Arató György a kerület főépítésze köszöntötte a megjelenteket,  kiemelve, hogy második alkalommal kerül sor a kerület önálló közigazgatási egysége megalakulásának 75. évfordulója alkalmából alapított Építészeti Díj átadására.

Az ez évi díjazott munkásságát Dévényi Tamás DLA méltatta. Kiemelte: méltán érdemli meg az elismerés szavait az, aki olyan szeretettel, hittel és szakértelemmel tevékenykedik a magyar építészet ügyéért, mint Nagy Csaba. Életpályáját a színesség, sokrétűség, pontosságra és tökéletességre való törekvés jellemzi. Házai egytől-egyig, erőt, biztonságot, optimizmust és természetességet, sugároznak. A kerületben 15 feladat megvalósítása kötődik a díjazotthoz. Valamennyi elismerésre méltó, de különösen kiemelendő: az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ rekonstrukciója 2003-2006., a Sportcentrum 2006.; az Újlipótvárosi Művelődési Központ 2008.; a Pannónia Általános Iskola 2009.; a 100 lakásos passzívház 2012.

A rendezvény kiemelkedő eseménye volt dr. Kiss Jenőnek a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat elnökének a „Kortárs építészeti értékek a XIII. kerület városképében” című az elmúlt 25 év építészeti tevékenységét összefoglaló előadása. Kiemelte a Váci úti irodafolyosó jelentősebb állomásait, az irodaház építkezéseket, a telepszerű lakásépítkezéseket. Élénk figyelmet keltett az előadó által említett adat, mely szerint a fővárosban épült 3,2 millió m2 irodaház felületből 1 millió m2 a XIII. kerületben valósult meg. Az előadó elismeréssel szólt a kerület politikai és építészszakmai vezetésének tervszerű, koncepciózus tevékenységéről, amely nagymértékben hozzájárult az eddigi eredményekhez. Az előadás teljes anyaga ide kattintva olvasható.

A rendezvényt a RaM belső udvarában átadott Vadász György Kossuth díjas építőművész térplasztikája tette teljessé. Az esemény rangját emelte a Hortus M. Singers A Capella előadása.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj