XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/01/16/jelentosen-bovult-a-terfigyelo-rendszer/

Témák A-Z

Jelentősen bővült a térfigyelő rendszer

ARCHÍV | 2014. január 16. - Frissítve Közbiztonság hírei

A jelenlegi fejlesztés 46 millió forintba került az önkormányzatnak, a múlt évi működtetésre 67,5 millió forintot költöttek. Dr. Tóth József polgármester kiemelte, hogy napjainkban egye aktuálisabb feladatról és tevékenységről van szó, mely jelentősen segíti a bűnüldöző szervek munkáját. Az elmondottakat az elmúlt három év történéseivel támasztotta alá, közte, hogy a héten, január 13-án hajnalban a Lehel úton bekövetkezett robbantásos cselekménnyel összefüggésben is fontos információk forrásául szolgált a térfigyelő rendszer. A rendszer bevezetése óta az önkormányzat fejlesztésre 241 millió forintot fordított. Ezen kívül működteti a ma már 39 fős közterület-felügyeletet és évente 30 millió forintot ad a kerületi rendőrkapitányság számára. Kiemelte, hogy az önkormányzat programjában 100-zal ígérte növelni a térfelügyeleti kamerák számát. 2011-ben 19 kamera, 2012-13-ban 55 új kamera került a rendszerbe és az önkormányzat ez évre elkülönítette azt a 20,5 millió forintot, mely a további 26 kamera felszerelését teszi lehetővé.

Dr. Paál Péter György rendőr alezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője hasznosnak ítélte a térfelügyeleti rendszer meglétét. Internet segítségével közvetlen kapcsolatot alakítottak ki a térfelügyeleti rendszert működtetők és a kerületi kapitányság között. Több konkrét esetet említett, amikor a kamerarendszer segített: így fiatalkorúak sérelmére elkövetett rablás, kerékpárlopás sorozat esetében, de nagy segítségül szolgált koccanásos balesteknél is. Évente összegyűjtik a lakossági panaszokat, szakemberekkel összegzik a tapasztalatokat és az alapján határozzák meg az új kamerák felszerelésének helyszíneit. Megemlítette, hogy ma még jóval több az igény, mint a lehetőség.Az átadásra került 55 korszerű, nagy felbontású színes képet adó táv-vezérelhető eszközzel együtt ma már 232 darab videokamera segíti Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó városrészek kriminológiai szempontból érzékeny pontjainak állandó felügyeletét, a közterületi szabálysértések és bűncselekmények megelőzését, biztosítja a szükségessé váló intézkedések késedelem nélküli végrehajtását. A 232 darab kamera többségében táv-vezérelhető, és tág határok között, az adott igényeknek megfelelően fókuszálható. A kamerák környezetében – az előírásoknak megfelelően – feliratok figyelmeztetik a járókelőket a térfelügyeleti rendszer működésére.

A kerület önkormányzatának képviselő-testülete 2000-ben döntött videokamerás térfelügyeleti rendszer létesítéséről. A UPC hálózaton keresztül üzemeltetett rendszer rövid időn belül igazolta a térfelügyeleti hálózat megteremtésére vonatkozó koncepció megalapozottságát. A közterületek biztonságosabbá válását bizonyító kedvező tapasztalatok, és a kerületben élő emberek kezdeményezései a térfelügyeleti rendszer folyamatos bővítésére ösztönözték a döntéshozókat. Az új kamerák felszerelési pontjaira mindig a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság tesz javaslatot a kerület bűnügyi térképének elemzése, illetve a lakossági javaslatok mérlegelése alapján.

A térfelügyeleti rendszer 24.00 órás üzemeltetését végző operátor központ a Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet szakmai irányítása és felügyelete alatt végzi munkáját, közvetlen kapcsolatban áll a XIII. Kerületi Rendőrkapitánysággal, szükség esetén a kerületi Tűzoltó parancsnokság ügyeletével, a budapesti Mentőszolgálattal, és saját önálló kivonuló szolgálattal is rendelkezik. Az operátor központ számos esetben sikeres együttműködést valósított meg a kerületi Rendőrkapitányság és a BRFK különböző szervezeti egységeivel, a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Nyomozó Irodával. Az operátorok által kezdeményezett intézkedések a rendszer bővülésével párhuzamosan növekedtek, a jelentősebb intézkedések száma gyakran eléri a havi 250-300 esetet is.

A térfelügyeleti rendszer alkalmazásának hatékonyságát növelte, hogy az üzemeltetést végző operátor központ az önálló kerületi közterület-felügyelet megalakulásakor annak épületébe költözött. A változás megteremtette a folyamatos szakirányú felügyelet feltételeit, és a rendszerrel kapcsolatos adatkezelői feladatok átvételét a rendőrségtől a közterület-felügyelethez. A most megvalósított fejlesztés eredményeként a főváros egyik legkorszerűbb és legnagyobb térfigyelő rendszere lett a XIII. kerületé.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj