XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2014/01/14/gazrobbanas-a-gyermek-teren/

Témák A-Z

Gázrobbanás a Gyermek téren

ARCHÍV | 2014. január 14. - Frissítve Közbiztonság hírei

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és munkatársai a robbanást követő órákban azonnal megkezdték az elpusztult és lakhatatlanná vált lakások bérlőinek elhelyezésével, a romok eltakarításával és a kárenyhítéssel kapcsolatos munkát, az önkormányzat vezetése pedig gyorssegélyben részesítette a rászorulókat. A polgármesteri hivatal Szociális osztályának és intézményeinek vezetői a helyszínen gondoskodtak az érintett lakókról,  gyógyszerekkel és ruházati cikkekkel való ellátásukról, és átmeneti elhelyezésükről az önkormányzat Gondozóházában.

A tragikus események másnapján a tűzoltóság közreműködésével rövid időre visszatérhettek lakásaikba a használhatatlanná  vált bérlemények és öröklakások lakói, az épület A, B,C és D lépcsőházainak lakásait  pedig ismét használatba vehették az ott élők. Egyidejűleg sor került a közszolgáltatások (villany és gázszolgáltatás) helyreállítására is.

Az E és F lépcsőházakból nyíló otthonok újjáépítése és helyreállítása érdekében megkezdődött a szakértői vizsgálat: mindenek előtt statikus szakértői vélemény  elkészítésére van szükség a továbbiak meghatározása céljából. Az előzetes becslések szerint a lakóépület teljes helyreállítása mintegy 150 millió forintba fog kerülni. Az épület, amelynek egyébként mintegy tizenöt százaléka önkormányzati tulajdonú bérleményekből áll biztosítva volt, a biztosító társaság 10 millió forint azonnali kárenyhítési összeget utalt át a társasház számlájára. Időközben a jóakaratú emberek is megmozdultak: többen bútorokat és műszaki cikkeket ajánlottak fel azoknak a károsultaknak, akiknek mindenük odaveszett a robbanás következtében. Tekintettel arra, hogy a vizsgálatok nem zárták ki egyértelműen a szándékosságot a gázrobbanás előidézésében, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság közveszély előidézésének alapos gyanúja miatt nyomozást folytat az ügyben.

A katasztrófával kapcsolatban a képviselő-testület január 15-ikén megtartott ülésén tájékoztató hangzott el dr. Paál Péter György rendőr  alezredes, kerületi rendőrkapitánytól, amit Hiszékeny Dezső, majd Holopné Schramek Kornélia alpolgármesterek tájékoztatói követtek az épület műszaki állapotáról, rekonstrukciójának lehetőségeiről, valamint az önkormányzat szociális ágazatának az üggyel kapcsolatos tevékenységéről.

Az eset ismét rávilágított a gázkészülékek karbantartásának, rendszeres átvizsgálásának jelentőségére, hogy a hasonló tragédiák elkerülhetőek legyenek.

Képeink a gázrobbanás helyszínén, a mentés során készültek. Tekintse meg galériánkat!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj