XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/06/12/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2012-05/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. június 12. - Frissítve Egyéb

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalSzeretnék ideiglenesen bejelentkezni egy XIII. kerületi lakásba a feleségemmel. Ez a lakás az édesapám és az én tulajdonomban van. Mit kell tennem?

Ideiglenes lakcím bejelentéséhez lakcímjelentő lapot kell kitölteni, amelyet a bejelentkezőnek kell aláírnia. A lap felső részén jelölje meg a „tartózkodási hely létesítése” négyzetet. A „szállásadó” rovatban a tulajdonos, vagy – amennyiben az ingatlanon van haszonélvezeti jog bejegyezve – a haszonélvezeti joggal rendelkező személy aláírása szükséges. Több tulajdonos esetén elegendő egyikük aláírása. A lakcímjelentő lap bármely okmányirodában beszerezhető ingyenes nyomtatvány.

Az ügyintézéshez kérjük, hozza magával lakcímigazolványát és valamelyik személyazonosító okmányát (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél). Az eljárás illetékmentes. Időpont foglalása nem szükséges. Együtt költöző családtagok esetén elegendő egyikük megjelenése, ha magával hozza a kitöltött és aláírt lakcímjelentő lapokat és a másik fél lakcímkártyáját és személyazonosító okmányát.

Ha a közelmúltban vettem egy autót, akkor mikor kell rá először adót fizetnem? Ilyenkor az első év töredékév?

Amennyiben a gépjármű a vásárlást követően lett újonnan vagy újra forgalomba helyezve, akkor az Ön adókötelezettsége a forgalomba helyezést követő hónap első napján keletkezik. Ha a gépjármű nem volt a vásárlást megelőzően kivonva a forgalomból, akkor a következő év első napján kezdődik a fizetési kötelezettség. A gépjárműadóról további részletek itt találhatók.

Tudomásom szerint egyes önkormányzatok gyermek születésekor támogatást fizetnek a gyermek Start-számlájára. Szeretnék érdeklődni, hogy a XIII. kerületben van-e ilyen, és ha igen, milyen feltételekkel lehet megkapni. Évek óta kerületi lakos vagyok.

A XIII. kerületben is van életkezdési támogatás. A támogatás összege: 20000 forint, amelyet a Start-számlára utal át az önkormányzat. Be kell nyújtania a szükséges formanyomtatványt. Ha tud scannelni, akkor a karacsonyimagdolna@bp13.hu e-mail címre elektronikusan is visszajuttathatja. Feltétel, hogy a kérelmező szülő a kérelem benyújtását megelőző egy évben lakcímmel rendelkezett és életvitelszerűen a XIII. kerületben élt.

Két tizennégy év alatti gyermekem van. Milyen feltételek mellett utazhatunk külföldre (Ausztriába)?

Kiskorú gyermekei személyazonosító igazolvánnyal, vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Ausztriába és az Európai Unió bármely más tagállamába. Mindkét okmányt az Okmányirodában lehet kérelmezni. A 14 év alattiak számára a személyazonosító igazolvány ingyenes, és elegendő az egyik szülő megjelenése az ügyintézéskor.

Most vettem át egy társasház közös képviseletét, amelyet ezután én látok el. Szükséges ezt bejelentenem?

Amennyiben Ön a társasház-kezelői tevékenységet üzletszerűen végzi, úgy a székhelye szerinti önkormányzat jegyzőjénél bejelentést kell tennie a tevékenység folytatásával kapcsolatban. A jogszabályban előírt feltételek teljesülése esetén a jegyző nyilvántartásba veszi a szolgáltatási tevékenység végzőjét.

Az ezzel kapcsolatos ügyintézést a XIII. kerületben a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztály Ipar-kereskedelmi Csoport munkatársai végzik. Az ügyintézéssel, a csatolandó dokumentumokkal kapcsolatban tájékoztatást honlapunkon kaphat.

Önök kérdezték – korábban

Önök kérdezték 2012. áprilisban

Önök kérdezték 2012. márciusban

Önök kérdezték 2012. februárban

Önök kérdezték 2012. januárban

Önök kérdezték 2011. decemberben

Önök kérdezték 2011. novemberben

Önök kérdezték 2011. októberben

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj