XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/10/04/negyven-eves-lett-a-bolcsode-a-hegedus-gyula-utcaban/

Témák A-Z

Negyven éves lett a bölcsőde a Hegedűs Gyula utcában

2012. október 04. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Ünnepi műsorral és tortával emlékezett meg az Aprófalva Bölcsőde negyvenedik születésnapjáról a XIII. Kerületi Önkormányzat. A Hegedűs Gyula utcában 1952 októberében kezdte meg működését az intézmény száz férőhellyel. Jelenlegi nevét 2006 óta viseli az Aprófalva Bölcsőde.

A XIII. kerületi bölcsődéket magas színvonal jellemzi építészeti szempontból, az ott található eszközök tekintetében és a szolgáltatás minőségében egyaránt – emelte ki ünnepi beszédében dr. Tóth József. A polgármester értéknek nevezte, hogy a XIII. kerület meg tudta őrizni a bölcsődei ingyenességet, így az itt élőknek nem kell fizetni a bölcsődei ellátásért. – Olyan példa ez és olyan üzenet a kerületi lakosoknak, amely egyértelműen jelzi, hogy számunkra fontosak a gyerekek – tette hozzá dr. Tóth József.

A XIII. Kerületi Önkormányzat sokat tesz azért, hogy minőségi bölcsődék működjenek a kerületben. Ehhez szorosan kapcsolódnak az óvodák és iskolák. – Ezért is nagy bánat számunkra, hogy 2013-tól államosítják az iskolákat. Félünk, hogy az ellátás színvonala sérülhet majd – hangsúlyozta a polgármester.

 

Az első bölcsőde 1950-ben nyílt meg a XIII. kerületben a Váci úton, a Visegrádi utcában 1952-ben építettek intézményt a kicsinek. Húsz évvel később bővült, s mai formáját akkor nyerte el, amikor 1972-ben a Hegedűs Gyula utcában lévő jelenlegi épületbe költözött. A különböző időszakokban különböző mennyiségben volt szükség férőhelyekre, ezért indokolt esetben bezártak intézményeket, majd amikor szükség lett a kapacitásra, akkor megnyitottak bölcsődéket. A legkevesebb gyermekről a 2000-es évek körül gondoskodott az intézményrendszer, akkor 560 három év alattit láttak el a XIII. kerületben. Az utóbbi esztendőkben azonban évente több mint 1100 gyermek született a városrészben, 2011-ben például 1169 kicsi jött a világra. Ehhez igazodik ma a kerületi bölcsődei rendszer, amely több mint ezer férőhelyet biztosít a legkisebbeknek.

Az ünnepi alkalomra a gyerekek is készültek. A Csupa-Csoda Tagóvoda zenés műsorát követően Frankl Bálint és Frankl Soma szavalatát hallgathatták meg a jelenlévők, majd Garamvári Ádám adta elő Romhányi József egy művét.

Az aprók fáját dr. Tóth József és Nagy Péterné, a bölcsőde vezetője közösen ültette el. Az intézmény szülinapi tortáját pedig Fejér Józsefné, az intézmény korábbi vezetője vágta meg. – Nagy dolog, hogy büszke lehetek arra, milyen színvonalon működött ez a bölcsőde annak idején, s hogy büszke lehetek arra, milyen munkát végeznek ma itt – fogalmazott Fejér Józsefné, aki ma az Angyalföldi Szociális Egyesület elnöke. Mint mondta, annak idején is, azóta is minden támogatást megkaptak a felsővezetéstől, a fenntartótól.

A XIII. kerületi bölcsődék és elérhetőségük

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj