XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/09/17/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2012-08/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. szeptember 17. - Frissítve Kulturális hírek

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalDiákigazolványt szeretnék csináltatni. Hogyan kell ezt intéznem?

Diákigazolvány készitéséhez az Okmányiroda az igénylő adatait a személy és lakcímnyilvántartás alapján ellenőrzi,  fotót készít a kérelmezőről és rögzíti az aláirását. Az adatok felvételét követően az Okmányiroda munkatársa adatlapot nyomtat, ezzel az adatlappal kell felkeresni az oktatátási intézményt, ahol elkészítik részére  a diákigazolványt. Előzetes időpont egyeztetés nélkül is intézhető, ügyfélfogadási időben. Az eljárás illetékmentes. Az ügyintézéshez szükséges:

  • – 14 év alatti kiskorú esetében: születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya, ha rendelkezik vele, ezen kívül a törvényes képviselő vagy meghatalmazottja  személyes megjelenése is nélkülözhetetlen
  • – 14 év felett: érvényes személyazonositó igazolvány vagy érvényes kártyaformátumú vezető engedély vagy érvényes útlevél, illetve lakcímkártya, ha rendelkezik vele.

Két hete mentem férjhez, ebből fakadóan megváltozott a nevem. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi időm van okmányaim kicserélésére? Minden okmányomat (személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, TAJ-kártya, adóazonosító kártya) ki kell cserélnem, vagy vannak olyanok, melyek maradhatnak még? Útlevelet néhány hónappal ezelőtt igényeltem, amely 5 évig érvényes lenne.

Névváltozás esetén az adatok megváltozását a személyazonosító igazolvány kiadásáról és nyilvántartásáról szóló 168/1999 (XI.24.) szóló kormányrendelet alapján 8 napon belül be kell jelentenie és házassági anyakönyvi kivonatát be kell mutatnia. Személyes adatainak változása miatt mindegyik személyazonosító okmányát ki kell cseréltetnie, személyi igazolványát, lakcímkártyáját mindenképpen, amennyiben vezetni is szeretne, vezetői engedélyét is. Ha utazni is akar, útlevelének cseréjére is szükség van, függetlenül attól, hogy az előző útlevele mikor készült.

A TAJ-kártya. illetve az adóazonosítóját tartalmazó kártya ügyben a szükséges felvilágosítást lakcíme szerint illetékes NAV és egészségbiztosítási pénztár tudja megadni.

Szükséges e forgalmi engedélyben XIII. kerületi címnek lennie ahhoz, hogy ingyenes parkolásra jogosult legyek? Elég, ha a lakcímkártyámon ez van, illetve a forgalmiban az én nevem van?

Szükséges a forgalmiban rögzített cím. Lakossági engedély kiváltására Budapest területén a parkolást szabályozó 30/2010 (VI.04.) fővárosi közgyűlési rendelet értelmében a lakos abban az esetben jogosult, amennyiben állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik a XIII. kerület parkolási övezetében, és gépjárműve forgalmi engedélyében is az ő neve szerepel üzembentartóként, ennek hiányában tulajdonosként.

A lakásomat lízingelem, és pár hete a linzingcég behajtott rajtam egy jelentős összeget. Érdeklődésemre elmondták, hogy a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal kiszabott a lakásomra építményadót, és ezt nekem évente kétszer ki kell fizetnem. Valóban kell fizetnem a helyi építményadót?

Az építményadó alól csak magánszemély tulajdonában lévő ingatlant lehet mentesíteni. A XIII. kerületi rendelet alapján mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában lévő lakás, kivéve ha abban üzleti tevékenységet végeznek. Mivel az Ön lakásának a lízingcég a tulajdonosa, ezért az ingatlan vállalkozó üzleti célra szolgáló ingatlanának minősül, és nem mentesíthető az építményadó alól. Az adókötelezettség a céget terheli, az adó megfizetését a korábban megkötött szerződés alapján általában a lízingelőre hárítják. Amennyiben az ingatlan az Ön tulajdonában lenne, akkor mentes lenne az építményadó alól. Mindez nem vonatkozik arra az esetre, ha az ingatlan tulajdoni lapján tulajdonjog-fenntartással történt eladás szerepel bejegyzésként.

Miként tudnék új lakcímemre bejelentkezni?

Lakcímbejelentéshez lakcímbejelentő lapot kell kitöltenie, amely bármelyik okmányirodából elvihető. Ezt a tulajdonosnak vagy haszonélvezeti joggal rendelkezőnek kell aláírnia Az ügyintézéshez szükséges még személyazonosításra alkalmas okmány ( útlevél, kártya alakú vezetői engedély, személyazonosító igazolvány) és lakcímkártya, ha van már. A lakcímváltoztatás illetékmentes és érkezési sorrendben intézhető napi sorszámmal.

Amennyiben kérdése van, itt Ön is felteheti.

Önök kérdezték – korábban

Önök kérdezték 2012. júliusban

Önök kérdezték 2012. júniusban

Önök kérdezték 2012. májusban

Önök kérdezték 2012. áprilisban

Önök kérdezték 2012. márciusban

Önök kérdezték 2012. februárban

Önök kérdezték 2012. januárban

Önök kérdezték 2011. decemberben

Önök kérdezték 2011. novemberben

Önök kérdezték 2011. októberben

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj