XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/08/27/adam-gyorgy-kilencven-eves/

Témák A-Z

Ádám György kilencvenéves

2012. augusztus 27. - Frissítve Kulturális hírek

A születésnapját ünneplő Ádám György otthonában fogadta a XIII. kerület polgármesterét. Dr. Tóth József a XIII. kerület és az önkormányzat nevében köszöntötte a kilencvenéves akadémikust.

Ádám György a mai Semmelweis Egyetem elődjén, az akkor Pázmány Péter nevét viselő intézmény orvosi karán szerzett orvosi diplomát. Később az akkor Budapesti Orvostudományi Egyetemként működött intézmény Élettani Intézetének munkatársa lett, itt önálló idegélettani munkacsoportot szervezett és vezetett. Pályafutását 1966-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta, a Természettudományi Karon  nevezték ki egyetemi tanárrá, ahol rövid időn belül az általa alapított összehasonlító élettani tanszék vezetője lett. Tudományos pályafutása fontos állomása, hogy 1970-ben kinevezték a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézete igazgatójává.

Ádám György

Ádám György

Az ELTE rektora volt, és beválasztották az MTA elnökségébe. A biológiai tudományok kandidátusa, 1965-ben akadémiai doktori címet szerzett. Az MTA Pszichológiai Bizottsága és Neurobiológiai Bizottsága elnöke, később tagja lett. 1970-ben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1979-ben rendes tagjává.

Munkássága során nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a tudományt széles körben népszerűvé tegye. A tudományos ismeretterjesztésben vállalt feladatai közül kiemelkedő, hogy tizenkét éven át a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat országos elnöke volt.

Munkái megjelentek a Magyar Tudomány és a Természet Világa című folyóiratoknál, a Magyar Pszichológiai Szemle szerkesztőbizottságának elnökeként is tevékenykedett.

Kutatási területe az összehasonlító ember- és állatélettan, az agykutatás, illetve a pszichofiziológia. Két területen ért el maradandó eredményeket, ezekben a témákban nemzetközileg sokat idézett szerzővé vált. Egyrészt ő igazolta a belső szervek nagyagyi kapcsolatait, ezek tudattalan jellegét és tanulás által tudatossá válásuk feltételeit. Másrészt pedig kísérletekben az elemi tanulási és emlékezési mechanizmusokat kutatta. Kidolgozta azt az elemi feltételes reflexmodellt, amely az agyvelő elektromos aktivitásának változásán alapul.

Ádám György 2002 óta a XIII. kerület díszpolgára.

Fontosabb díjai:

  • Akadémiai Díj (1961)
  • Állami Díj (1988) – A hazai pszichofiziológiai kutatás megteremtéséért, nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményeiért, az ismeretterjesztés területén kifejtett országos visszhangot kiváltott tevékenységéért.
  • Eötvös József-díj (2002)
  • Széchenyi-díj (2007)A Szentpétervári (Leningrádi) Állami Egyetem, a Mexikói Autonóm Egyetem és az ELTE díszdoktora

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj