XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/07/17/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2012-06/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. július 17. - Frissítve Egyéb

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalMilyen módon lehet meggyorsítani a személyi igazolvány elkészülését? Nagyon fontos lenne.

A személyazonosító igazolvány kiállítása iránti kérelmének elbírálása és az igényelt okmány elkészítésének határideje 30 naptári nap. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény értelmében a kérelemre induló eljárások esetén az általános ügyintézési határidő harminc nap, amely a kérelem beérkezését követő napon indul. Ennél rövidebb határidőt kizárólag külön jogszabály állapíthat meg. A személyi igazolvány központi kiállítású okmány, erre a 30 napos határidő vonatkozik. Útlevél esetében lehet kérni gyorsabb ügyintézést.

Csoportos létszámleépítés részese vagyok. Hova kell menjek bejelenteni magam?

Ez esetben álláskeresőként veszik nyilvántartásba. A munkáltató által adott igazolásokkal együtt a Munkaügyi Központ XIII. kerületi kirendeltségét kell felkeresnie. A cím: Katona József utca 25/a. További elérhetőségek: telefon: 320-5668 E-mail: fmkkatonajutca@lab.hu.

Szükséges a gyermekeim személyes megjelenése az útlevélkészítéshez? Amennyiben viszek 2-2 igazolványképet róluk, beadhatom nélkülük az igénylést?

Útlevéligénylés esetén a kérelem beadásához 12 év alatti gyermek esetében a személyes jelenlét nem feltétel. Ebben az esetben egy éven belül készült igazolványkép, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, útlevél (amennyiben rendelkezik már útlevéllel) szükséges. Feltétel viszont mindkét szülő személyes megjelenése, illetve az egyik fél akadályoztatása esetén hozzájáruló nyilatkozat. Az eljárási illeték gyermekenként 2500 forint.

Édesanyám XIII. kerületi lakos volt, a közelmúltban elhunyt. A kórházban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a hagyatéki eljárás megkezdéséről értesítést kapok majd. A kérdésem az, hogy ez automatikus-e, vagy nekem kell kezdeményezni az eljárást?

Halálesetet követően az eljárás a következő: a kórház a halottvizsgálati bizonyítvánnyal értesíti a Polgármesteri Hivatalt a halálesetről. Ez nagyjából négy-öt héten belül várható. A halottvizsgálati bizonyítványon szereplő temetést intéző/hozzátartozó rublikában szereplő személlyel veszi fel a hivatal a kapcsolatot, levélben tájékoztatást küldünk az eljárásról. Ha maradt megörökölhető vagyontárgy vagy ingatlan, akkor hagytéki leltárt veszünk fel a hivatalban. Az időpontot is megírjuk Önnek. A felvett leltárt megküldjük az illetékes közjegyzőnek és a közjegyző tárgyalásra hívja az örököst/örökösöket, majd örökélés bizonyítvánnyal átadja az örökséget. A hagyatéki eljárást az Igazgatási Osztály intézi.

Milyen engedélyt kell beszereznünk, ha panellakásban falkivágást szeretnénk csinálni?

Attól függ, hogy kell-e építési engedély vagy nem, hogy a fal, amelyben az áttörést kívánják létesíteni tartószerkezeti fal-e. Ennek megítélésében statikus tud segítséget nyújtani. Amennyiben az épületben a faláttörés tartószerkezetet érint, akkor az építésügyi hatóság engedélye  szükséges. Erről az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról  szóló 37/2007.(XII.13.) ÖTM rendelet rendelkezik. Más a helyzet akkor, ha meglévő építményt úgy újítanak fel, állítanak helyre, korszerűsítik vagy megváltoztatják a homlokzatot, hogy az építési tevékenység során az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, illetve elbontani sem. Ez esetben építési engedély és bejelentés nélkül végezhető az építési tevékenység.

Amennyiben kérdése van, itt Ön is felteheti.

Önök kérdezték – korábban

Önök kérdezték 2012. májusban

Önök kérdezték 2012. áprilisban

Önök kérdezték 2012. márciusban

Önök kérdezték 2012. februárban

Önök kérdezték 2012. januárban

Önök kérdezték 2011. decemberben

Önök kérdezték 2011. novemberben

Önök kérdezték 2011. októberben

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj