XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/07/12/lakossagi-forum-fokuszban-a-kozbiztonsaggal/

Témák A-Z

Lakossági fórum fókuszban a közbiztonsággal

2012. július 12. - Frissítve Közbiztonság hírei

Ahogy már korábban hírt adtunk, elkészült az Országbíró sétány kétéves komplex felújítása. Ebből az alkalomból a beruházás hivatalos átadását követően lakótelepi fórumot tartottak dr. Tóth József polgármester, dr. Paál Péter György rendőr alezredes, kapitányságvezető és Fábián Gyula, a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője részvételével. A lakosok közül sokan eljöttek, s nemcsak a kérdéseket, problémákat szerették volna felvetni, hanem kíváncsiak voltak a most elkészült beruházásra és az azzal kapcsolatos részletekre is.

A júliusban megalakult XIII. Kerületi Közterület-felügyelet jóval nagyobb létszámban látja el a feladatot, mint a korábban a XIII. kerületben alközpontként működő előd szervezet – fejtette ki Fábián Gyula. Az eddigi 13-14 dolgozó helyett 30-an gondoskodnak majd a közterületek ellátásáról, közülük tizenöten közterület-felügyelők, tizen településőrök, öten pedig az irodai munkát végzik el.

Az új szervezetnek köszönhetően az év 365 napján fognak dolgozni a közterület-felügyelők. A járőrök reggel 7 és este 19 óra között járják a kerületi utcákat és tereket, naponta négy-öt járőrpár dolgozik majd. Az eddigi tapasztalatok alapján kijelölték azokat a területeket, ahol fokozott felügyeletet biztosítanak, ilyen például az Országbíró sétány, de kiemelten ellenőrzik majd a szökőkútban fürdőzést és a hajléktalanok is a fókuszban lesznek. A XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője az Országbíró sétányon tartott fórumon úgy fogalmazott: mindent el fognak követni, hogy rövid idő alatt érzékelhető változás legyen.

– Amennyiben szükség van rá, a körzeti megbízottak szívesen részt vesznek lakossági fórumokon. Erre volt már példa, és az érintettek a jövőben is nyitottak erre – mondta el dr. Paál Péter György rendőr alezredes. A XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetője arra kérte a lakókat, nyugodtan keressék meg ezzel kapcsolatosan a körzeti megbízotti irodákat.

A lakossági fórumokon rendre szóba kerül a térfigyelő kamerák kérdése is. Így volt ez most is. A lakók megtudták, hogy folyamatosan bővül a térfigyelő kamerák hálózata. A rendőrkapitányság a bűnügyi adatok alapján évente egy alkalommal javaslatot tesz a XIII. Kerületi Önkormányzatnak arra vonatkozóan, hogy hol lenne leginkább indokolt új kamerák felszerelése, majd erről dönt a képviselő-testület.

Számos bűncselekmény azonban nem előzhető meg a térfelügyeleti rendszerrel. A kerékpárlopások ellen sokkal hatékonyabbak azok a kamerák, amelyeket nem közterületeken helyeznek el. Így a lépcsőházban, a liftben vagy a tárolóhelyiségben elhelyezett egységek felszerelését javasolta a kapitányságvezető. Ezek egyrészt visszatartó erejük, másrészt a felderítés megkönnyítése miatt is haszosak lehetnek. A társasházak területén lévő kamerák felhelyezéséről azonban a lakóközösségeknek kell gondoskodniuk.

A lakosok felvetették, hogy legyen parkolási övezet a lakótelep, számukra ugyanis gondot okoz, hogy sokan az itteni ingyenességet kihasználva akkor is itt hagyják az autójukat, ha nem ide érkeznek. Válaszában dr. Tóth József úgy fogalmazott: általános tapasztalat, hogy a parkolási övezetek kialakítását követően a környező “díjmentes” területeken aránytalanul nagy tehert okoznak a várakozó autók. A képviselő-testület tervei között szerepel az Országbíró lakótelepen a fizető parkolás bevezetése. A XIII. kerületben azonban változatlanul él majd a lakossági kedvezmény, amellyel az állandó lakosok lakókörnyezetükben saját gépkocsijukkal ingyenesen parkolhatnak.

A fórumon kérték a környékbeliek, hogy a futballpályát éjszakára zárják be vagy legalább gondoskodjanak arról, hogy tábla jelezze: a labdajáték zaja zavarja a környékbeli házakban élők éjszakai nyugalmát. A polgármester ígéretet tett, hogy megvizsgálják a lehetséges lépéseket, hiszen mindenkinek közös érdeke, hogy a megújult Országbíró sétányt a lakosok örömmel használják.

A résztvevők közül többen megköszönték a felújítást, hangsúlyozva: szép és korszerű környezet született. Volt, aki külön kiemelte, hogy a játszó- és sporteszközök létesítése révén sokkal színesebb és gazdagabb lett a környék.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj