XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/03/07/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2012-02/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. március 07. - Frissítve Egyéb

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalLakcímemre ott nem lakó nevére érkezik postai küldemény. Tájékozódni szeretnék, hogy tudtom nélkül nem jelentkezett-e be a lakásomba valaki. Mit kell tennem?

A bejelentkezett személyekről az ingatlan tulajdonosa, haszonélvezeti jog jogosultja, vagy annak meghatalmazottja kérhet információt az ingatlan címe szerint illetékes okmányirodánál. A tulajdonjogot, haszonélvezeti jogot igazolni kell okirattal (adás-vételi szerződés, tulajdonlap, földhivatali határozat). Ezt XIII. kerületi lakcím esetén a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Népesség- és lakcímnyilvántartási csoportjánál teheti meg, amely a 2. emelet 215. számú irodájában található. Itt kaphat tájékoztatást a bejelentett személyekről és a lehetséges további eljárásról is.

Három éve kötöttünk házasságot a férjemmel. Most gyermekünket várjuk, és megtudtam, hogy szükséges a házassági anyakönyvi kivonat egy friss másolata, amit majd be kell mutatnom. Ezt hol tudom kikérni, mennyibe kerül, milyen gyorsan kaphatjuk meg? Milyen dokumentumot kell vinnem?

Házassági anyakönyvi kivonatát az Anyakönyvi Hivatal ügyfélfogadási idejében kiválthatja Ön, a férje, vagy 2 tanú által aláírt meghatalmazással bárki, amennyiben a házasságkötés helye Budapest XIII. kerülete. Gyermek születéséhez a kivonat illetékmentes. Elektronikus igénylésre nem tudunk kivonatot küldeni, viszont postai úton igen. Ön, mint kérelmező levélben leírja , milyen célra kell Önnek a kivonat, megadja a házas felek családi és utónevét, a házasságkötés pontos dátumát és a postázási címet.

Bölcsődei beíratás ügyében érdeklődnék, hogy elegendő-e a munkáltatómtól a szándéknyilatkozat a várható munkába állásról vagy más papírokra is szükség lesz?

A munkáltatótól a szándéknyilatkozat elegendő, ezen kívül védőnői javaslat szükséges.

Vezetői engedélyem lejárt két évvel ezelőtt. Nem vettem észre, mert pár éve külföldön élek. Mennyi időn belül lehet meghosszabbítani?

Vezetői engedélye nem évül el, egészségügyi alkalmasságit kell hoznia a háziorvosától. Az ügyintézéshez szükséges:

  • személyazonosító igazolvány
  • vezetői engedély
  • egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi vélemény
  • 4000 forint az illeték 62 év alatt, 1500 forint 62 év felett illetékcsekken befizetve (a Polgármesteri Hivatalban posta működik)

 

Társasházi lakást vásároltam (1/1 tulajdoni hányaddal) a XIII. kerületben. Az ingatlant kizárólag lakás céljára használom, ezért az az önkormányzat vonatkozó rendelete alapján mentes az építményadó alól. Szükséges-e ennek ellenére a mentesség tényének feltüntetésével építményadó-bevallást benyújtani az önkormányzathoz?

Nem szükséges építményadó bevallást benyújtania.

 

Önök kérdezték – korábban

Önök kérdezték 2012. januárban

Önök kérdezték 2011. decemberben

Önök kérdezték 2011. novemberben

Önök kérdezték 2011. októberben

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj