XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/06/13/komposztalasra-es-csapadekviz-hasznositasahoz-is-kerhetnek-tamogatast/

Témák A-Z

Komposztálásra és csapadékvíz hasznosításához is igényelhető támogatás

2012. június 13. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Jövő hónap végéig nyújthatják be pályaműveiket mindazok, akik környezetvédelemhez kapcsolódóan szeretnének támogatást nyerni 2012-ben a XIII. kerületben. Évek óta kiemelt cél Angyalföld-Újlipótváros és Vizafogó együttesében, hogy megoldást keressünk és találjunk a környezetvédelmi problémákra, ügyeljünk zöldfelületeinkre és az élhető környezet megóvására. Ezt számos intézkedés és fejlesztés mellett a környezetvédelmi pályázattal is segíti a XIII. Kerületi Önkormányzat.

Hagyományos téma a zöldfelületek és előkertek kialakítása, amelynél az érdeklődés újra és újra bizonyítja, hogy örömmel fogadják a támogatást a XIII. kerületiek. Magánterületek, előkertek növényekkel történő beültetésére igényelhetnek önkormányzati segítséget a pályázók, ám feltétel, hogy olyan területről legyen szó, amely nem csak egy szűk lakóközösség, hanem szélesebb kör számára megközelíthető. Azaz belső kertek parkosítására ennek a pályázatnak a keretében nem érhetők el források. Fontos kitétel még, hogy mindenképpen új zöldfelület kialakítására kell vonatkoznia a benyújtott terveknek. Díjazza a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság, ha a pályamű tematikája illeszkedik a XIII. kerület klímastratégiájához. Így például árnyékoló vagy mikroklímát javító növények telepítése kiemelt cél a városrészben.

A kéretlen feliratok elsősorban a társasházak kapubejáróit és földszinti homlokzatait csúfítják, amelyek eltávolítására nemigen van pénzük a lakóközösségeknek. Ezért évek óta vissza-visszatérő témája a környezetvédelmi pályázatnak a graffitimentesítés, s nincs ez másként idén sem.

A megújuló energia hasznosítása területén a rendelkezésre álló forrás erejéig bármilyen környezetbarát beruházást támogat az önkormányzat. Az így nyert forrás ösztönzés lehet például a napenergia hasznostására  napkollektorral. A gyakorlati tapasztatalok szerint szívesen folyamodnak a tulajdonosok állami támogatás igénybe vételéhez feltételül szabott önrész kiváltására is támogatásért a környezetvédelmi pályázaton. A XIII. kerület közismerten példaértékű beruházással büszkélkedhet a megújuló energiák hasznosítása terén.

Kiemelten támogatja a XIII. Kerületi Önkormányzat a civil szervezetek környezetvédelmi tevékenységét. A sokszínű ötletek és megvalósításuk reményében a helyhatóság nem határozta meg, hogy milyen környezetvédelmi célokra kérhetnek és kaphatnak támogatást a civilek. Hiszünk abban, hogy az alulról jövő kezdeményezéseket érdemes és lehet támogatni, ezért minden olyan környezetvédelmi témájú javaslatra, tervre nyitott az önkormányzat, amely előrelépést hozhat kisebb vagy nagyobb részterületen. Nem feltétel az sem, hogy a XIII. kerületben tevékenykedő civil szervezet nyújtsa be a pályaművet, nagyobb, akár országos hatáskörű szervezetek jelentkezését szintén örömmel fogadja a Tulajdonosi, Kerületfejlesztési és Lakásgazdálkodási Bizottság, amennyiben XIII. kerületet érintő témáról van szó.

Újdonság idén a komposztálás támogatása, amely kiemelt jelentőséget kap annak nyomán, hogy ma már általános avargyújtási tilalom van érvényben a fővárosban. Ugyancsak a kerületi klímastratégiához illeszkedik, hogy a csapadékvíz gyűjtését és öntözési célú felhasználását tervezők szintén számíthatnak önkormányzati segítségre, amennyiben a július végi határideig benyújtják pályaművüket.

A Klímabarát kerület pályázat sajátos részterülete a XIII. kerület környezetvédelmi pályázatának. Ennek keretében tudományos, ismeretterjesztő munkák, dolgozatok elkészítését támogatja a helyhatóság. A cél az, hogy a gyakorlatba ültethető ötleteket, javaslatokat dolgozzanak ki a középsikolások, főiskolások vagy egyetemisták. Olyan tudományos összefoglaló dolgozatot tegyenek le az asztalra a pályázók, amelyre alapozva környezetvédelmi újításokat, fejlesztéseket lehet bevezetni. Ebben az esetben eltér a páyaművek benyújtásának hatérideje a többi céltól, augusztus 31-ig várjuk az elkészült anyagokat.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj