XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/12/16/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2011-11/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2011. december 16. - Frissítve Egyéb

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalAz iránt érdeklődöm, hogy az Újpesti rakparton a három órán túli parkolást telefonon hogyan lehet előre elintézni?

A 30/2010 (VI.04.) fővárosi közgyűlési rendelet 2011.11.01-től hatályos módosítása értelmében a Carl Lutz rakparton, azaz az alsó rakparton 3 órányi díjkifizetése esetén ellenében egész nap lehet várakozni. Ez megoldható akár a jegykiadó automatákból vásárolt parkolójeggyel, akár az EME Zrt. által közvetített mobiltelefonos parkolási rendszerben. Mindkét módon a maximális 480 forint befizetése után rendezett lesz a parkolás, a parkolóellenőr nem fog pótdíjat kiállítani, hiszen a telefonos rendszer ellenőrzésekor látja a díjfizetést.

Módosítani szeretném a vezetéknevemet, és emellett az új okmányaimon a doktori címemet is szeretném feltüntetni. Új személyi, lakcímkártya és útlevél kiadása esetén összesen mennyibe kerül mindez, és mennyi idő szükséges hozzá?

Az ügyintézéshez a következőket hozza magával:

  • névváltozást igazoló dokumentum
  • cserélendő okmányok

Költségek:

  • lakcímkártya: 500.- Ft
  • személyazonosító igazolvány: 1.500.- Ft
  • útlevél: 7.500.- Ft 5 évre, 14.000.- Ft 10 évre

Az illetékeket az Okmányirodában kérhető postai csekken vagy helyszínen bankkártyával tudja befizetni. Az ügyintézés összességében körülbelül 30 percig fog tartani. Időpontfoglalásról információt itt talál.

Szeretném megtudni, mi a teendő, ha kedvesemmel, aki afrikai ország állampolgára, szeretnénk nyilvántartásba vetetni élettársi kapcsolatunkat. Milyen okmányokra van szükség, hogyan, kinél és milyen időpontban kell kérelmeznünk élettársi kapcsolatunk  nyilvántartásba vételét? Segítségüket köszönöm.

A különnemű párok élettársi kapcsolatát közjegyző regisztrálja. Kérjük, keresse fel a Magyar Közjegyzői Kamara honlapját. A XIII. kerület közjegyzőinek elérhetőségét megtalálja a Polgármesteri Hivatal honlapján a hagyatéki eljárás  ügy leírásánál.

Milyen módon  kérhetünk temetkezési segélyt?

A temekezési segély formanyomtatványa a honlapról letölthető. Ehhez szükséges csatolnia a kérelemben felsorolt mellékleteket. A temetkezési számlából az eredetit kell benyújtania, mert a jogosultság megállapítása esetén a számlára rá kell vezetni a támogatás összegét. Postán vagy személyesen adhatja le kérelmét. Ügyfélfogadás csütörtök kivételével minden nap van a hivatalban.

Orvosi érvényesség lejárta miatt esedékes a vezetői engedélyem cseréje. Mennyi időt vesz igénybe? Be kell-e jelentkezni?

Okmányirodánk elsődlegesen előzetes időpontfoglalással dolgozik. Az okmányirodai ügyintézés maximum 15 percet vesz igénybe.

Az ügyintézéshez szükséges:

  • személyazonosító igazolvány
  • vezetői engedély
  • egészségügyi alkalmasságot igazoló orvosi vélemény
  • 4.000.- Ft az illeték 62 év alatt, 1.500.- Ft 62 év felett Magyar Államkincstár illetékcsekken befizetve (hivatalunkban posta működik) vagy ügyintézőnél bankkártyával.
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj