XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/05/15/szaz-eves-lenne-hegedus-geza/

Témák A-Z

Száz éves lenne Hegedüs Géza

2012. május 15. - Frissítve Kulturális hírek

Az író özvegyének jelenlétében emlékeztek meg tisztelői Hegedüs Gézáról az író születésének századik évfordulóján. A Ditrói Mór utcában található emléktáblánál hajtottak fejet az irodalom jeles képviselője előtt rokonai, barátai és a XIII. kerület képviselői.

A XIII. Kerületi Önkormányzat nevében Holopné Schramek Kornélia alpolgármester helyezett el koszorút. Jelen voltak az ünnepségen az író nevét viselő általános iskola diákjai is Tímárné Sárosi Katalin, az intézmény igazgatójának vezetésével.

Hegedüs Géza 1912-ben született Budapesten. Az Újlipótvárosban, a ma Kresz Géza nevét viselő Ügynök utcában nőtt fel. Felsőfokú tanulmányait a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi és bölcsészkarán végezte. A világhaború után a Pázmány Péter Tudományegyetemen filozófiatörténetet tanított, 1957-59 között pedig a Kultúrakadémia színháztudományi tagozatvezető tanára volt. Csaknem 30 éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola művészeti-elméleti tanszékvezetőjeként is dolgozott. Csaknem száz könyve látott napvilágot, többek között az Európa közepén, a Valló Bonifác I-II., a négyrészes Önéletrajz, tíz verseskötet, ezen kívül nevéhez fűzödik számos történelmi, kultúrtörténeti, irodalom-és drámatörténeti tanulmány, illetve esszé. Hegedüs Géza több mint ezer rádióműsort is készített.

Hegedüs Gézát a XIII. kerület díszpolgárává választotta 1996-ban.

Hegedüs Géza fontosabb kitüntetései, díjai:

  • József Attila-díj
  • Művészeti Alap Életmű Díja
  • Fehér Rózsa-díj
  • Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje
  • a XIII. kerület díszpolgára (1996)
  • Budapest díszpolgára
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj