XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/04/16/minden-ovodaba-nyilt-nappal-segiti-a-szuloket-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Minden óvoda nyílt nappal segíti a szülőket

2012. április 16. - Frissítve Egyéb

Szülők sokasága kereste fel eddig a nyílt napon az óvodákat, s feltehetően nem lesz másként ez a következő hetekben sem. Az Egyesített Óvoda valamennyi tagintézményét megtekinthetik a XIII. kerületiek, mielőtt beadnák a jelentkezési lapot.

A Hétszín Tagóvodában egyetlen délelőtt több mint negyven család szeretett volna betekintést kapni az óvodások mindennapjaiba. A tapasztalatok szerint az édesanyák és édesapák gyakran már óvodás gyermekek szüleitől szerzett információkkal felvértezve érkeznek a nyílt napra, nem ritkán kezdik azzal, hogy „csak jókat hallottunk az oviról, ezért is jöttünk megnézni” – meséli Polgár Andrásné. A Hétszín Tagóvoda vezetője pedig nemcsak információkkal segíti a családokat, hanem marasztalja is őket: „ha ráérnek, maradjanak”, mert mind mondja, sokat segít, ha a szülők meg vannak arról győződve, hogy jó helyen van gyermekük, s megfelelő felkészültséggel és színvonalas környezetben törődnek velük, gondoskodnak a fejlődésükről.

A Gogol utcai intézményben jelenleg 98 gyermek tölti mindennapjait. Ősztől két csoportba várják a legkisebbeket. Legutóbb 2011 őszén bővült az óvoda, akkor 20 férőhellyel gyarapodott.

Kulcsfontosságú az óvónő és a gyermek közötti kapocs

Ha jó idő van, akkor az udvarra is kimehetnek a leendő óvodások és szüleik. Így az óvodai élet egyik meghatározó élményét, a szabadtéri játékot is átélhetik. Mégis talán a legfontosabb, hogy a nyílt napon találkozhatnak a gyermekek az óvonénikkel. Ez meghatározó pillanat, ha ugyanis a csöppség és az óvonéni azonnal megtalálják a hangot, akkor minden rendben lesz a későbbiekben is. Ha ez a kapocs megvan, akkor biztosak lehetnek a szülők, hogy kislányuk vagy kisfiuk jól fogja érezni magát az óvodában.

Információkat kaphatnak a szülők a beiratkozásról

A legtöbb kérdés a beiratkozással kapcsolatos a nyílt napon. Sokan pedig abban is szeretnének biztosak lenni, hogy befér a gyermekük a kiszemelt intézménybe. Ezzel kapcsolatosan annyit tudnak ígérni az óvodavezetők, hogy a XIII. kerületi óvodákban valamennyi itt élő család gyermeke számára biztosítanak férőhelyet. Amennyire lehet, figyelembe veszik a kívánságokat, s ha van szabad hely, akkor a kiválasztott intézménybe veszik fel a kicsit.

Összesen 18 óvoda működik az Egyesített Óvoda fennhatósága alatt, azonos programmal.

Beiratkozás a körzetes óvodában

A beiratkozás érdekében minden esetben azt az intézményt kell felkeresniük, amelynek a körzetébe tartoznak. Itt kell leadni a jelentkezési lapot, megadva a gyermek és a szülő legfontosabb adatait. A beíratáshoz a szülő és a gyermek személyazonosságát, lakcímüket igazoló dokumentumokat, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát kell magukkal vinniük.

Fontos tudni, hogy abban az esetben is a körzetes óvodában várják a dokumentumokat, amennyiben a szülő más intézményt szeretne megjelölni. Ezt később az elbírálás folyamán a szabad helyek függvényében figyelembe veszik.

Akkor is most kell jelentkeznie az óvodába a gyermeknek, amennyiben a kicsi szeptemberig még nem tölti be a harmadik életévét, amennyiben nem jár bölcsődébe a kisgyermek. Ez esetben előjegyzik, és harmadik születésnapját követően kezd majd óvodába járni. A bölcsődések a harmadik évük betöltését követő szeptemberig maradhatnak a bölcsődében.

Hozzászokás az óvodai élethez: a beszoktatás

Az óvodai élet minden esetben beszoktatással kezdődik. Erre a tapasztalatok szerint szükség van, függetlenül attól, hogy otthonról vagy bölcsődei közösségből érkezik a kisgyermek. Természetesen a hangsúly utóbbi esetben máson van, ez esetben ugyanis a szülőtől való távolságot és a közösségben lét sajátosságait már nem itt tapasztalja meg először a kislány vagy kisfiú. A beszoktatás általában két hetet vesz igénybe.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj