XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/03/24/iden-is-lehet-szavani-a-fold-orajanak-fovarosa-cimre/

Témák A-Z

Idén is lehet szavazni a Föld órájának fővárosa címre

2012. március 24. Környezetvédelmi hírek

A környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákat és az azok elleni küzdelmet szeretné fókuszba állítani a Föld órája nevet viselő kezdeményezés. A klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára igyekszik eképpen felhívni a figyelmet a WWF.

A WWF Föld Órája főváros címet az a település nyeri el, amelynek arányaiban legtöbb lakója csatlakozik. Azaz nemcsak az számít, mennyien szavaznak, hanem az is, mennyien élnek az adott településen. Ezért amennyiben azt szeretnék, hogy Budapest legyen a Főld órájának magyarországi fővárosa, mindenképpen érdemes szavazni.

Szavazni március 31-én 20 óra 30-ig lehet itt.

Korábban is jelentős fejlesztések és változások történtek nagyvárosokban a Föld órája mozgalom keretében. Sydney például LED-es közvilágításra váltott utcáin és parkjaiban, a kolumbiai Medellínben pedig három év alatt 337 ezer fát ültettek és parkokat alakítottak ki a folyók vízgyűjtő területein.

Élen járnak a skandináv települések is. Svédország városai a néhány évtizeden belüli zéró szén-dioxid-kibocsátás elérését tűzték ki célul. Malmö átfogó és összetett tervet nyújtott be, amellyel kiérdemelte a Föld órája svéd fővárosa címet. A kínai Senjangban 38 ezer hektárnyi terület újra-erdősítését vállalták, Szecsuan tartomány fővárosában, Csengduban 60 ezer darab olcsón kölcsönözhető bicikli és ezer kölcsönző központ üzembe helyezését tervezik.

A kezdeményezés keretében minden év márciusának utolsó szombatján tömegek kapcsolják le a világítást és áramtalanítják elektromos készülékek sokaságát.

Az akcióhoz tavaly összesen 5251 város csatlakozott. Magyarországon 72 település vett részt benne.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj