XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/03/20/a-vilaghiru-sebeszprofesszor-emlektablajat-avattak-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Világhírű sebészprofesszor emléktábláját avatták a XIII. kerületben

2012. március 20. - Frissítve Kulturális hírek

Jelentős tömeg gyűlt össze a Rózsafa utcában dr. Kiss János emléktáblájának avatásán. A világhírű sebészprofesszor, a nyelőcsősebészet szaktekintélye emlékére táblát helyezett el egykori lakóházának falán a XIII. Kerületi Önkormányzat.

Dr. Kiss János kedvenc zenéje, Verdi Requiem című alkotása csendült fel az emléktábla avatását megelőzően a XIII. kerületi Rózsafa utcában.

Ötévesen költözött a XIII. kerületbe dr. Kiss János, aki ettől kezdve egész életében kötődött a városrészhez. Az Angyalföldi útra járt óvodába, a Lehel úti egykori fiúiskolában töltötte diákéveit, itt ismerte meg Márta asszonyt, akivel a Lehel téri templomban kötött házasságot. A Szabolcs utcai kórházban lett egyetemi tanársegéd, adjunktus, docens, tanszékvezető, orvosigazgató – sorolta dr. Tóth József polgármester, hozzátéve: 160 publikáció fűződik a nevéhez, de tudományos munkája mellett végig praktizált. – Emlékezetes legendás szerénysége, határozottsága magabiztosságot árasztott, s hihetetlen optimizmussal tevékenykedett – tette hozzá a kerület első embere.

Már középiskolásként a szívsebészetet választotta egy biológiai tanulmányi verseny témájaként  – emlékezett dr. Vörös Attila főorvos. Mint mondta, természetes volt, hogy később szívsebész lett dr. Kiss János. Az új iránti igény vezérelte egész pályája során, nevéhez fűződik a nyelőcsősebészet hazai és nemzetközi sikere – hangsúlyozta dr. Vörös Attila. A Szabolcs utcai sebészeten a társszakmák elismert képviselőinek meghívásával építette ki csapatát, közismert volt fáradtságot nem ismerő természete. A sebészprofesszor 2004-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett.

Dr. Kiss Jánost a XIII. kerület 2006-ban a díszpolgárává választotta.

Díjai, kitüntetései:

  • a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje
  • Batthyány-Strattmann László-díj
  • Korányi Emlékérem
  • Hetényi-emlékelőadás díj
  • Balassa-emlékérem és -emlékelőadás díj
  • Simor Pál Alapítvány Pro Optimo Merito in Gastroenterologia díj
  • a Man of the Year kitüntető cím

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj