XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2012/02/14/onok-kerdeztek-mi-valaszolunk-2012-01/

Témák A-Z

Önök kérdezték – mi válaszolunk

2012. február 14. - Frissítve Egyéb

A XIII. kerületi Polgármesteri HivatalA következő hónapban fog megszületni a babánk. Érdeklődni szeretnék, hogy ezzel kapcsolatban igényelhetünk-e bármilyen összeget egyszeri támogatásként?

Egyéves korukig egyszeri életkezdési támogatást ad a gyermekeknek a XIII. Kerületi Önkormányzat, amennyiben szüleik több mint egy éve a kerületben élnek. A bővebb, részletes tájékoztatás és a letölthető nyomtatvány itt található.

Az anyakönyvi kivonatot valóban három nyelven – magyarul, angolul és németül – állítják ki? Mennyi időt vesz igénybe ez a folyamat?

Az anyakönyvi kivonatok három nyelven tartalmazzák a tényeket, egy kivonat kiállítása ügyfelenként 10-15 perc. Anyakönyvi kivonatot csak a XIII. kerületi anyakönyvi eseményekről tudunk kiállítani, és az illetéktörvényben meghatározott kivételektől eltekintve a kiállítás illetékköteles, 2000 forint fizetendő.

Szeretnék belekezdeni lakásom felújításába, amely egyes helyiségek egyesítésével, illetve leválasztásával is járna. Az átalakítás azonban nem érintene főfalat vagy tartószerkezeti elemet. Milyen hatósági engedélyek szükségesek egy ilyen tevékenységhez? Szükséges-e a társasház többi lakójának hozzájárulása az átalakításhoz? Hol tudom beszerezni a lakás pontos és részletes tervrajzát?

A társasházban lévő lakásának átalakításához nem szükséges építéshatósági engedély, illetve nem kell bejelenteni sem azt, amennyiben tartószerkezeti rendszert vagy tartószerkezeti elemeit nem változtatnak meg (átalakítás, elbontás, megerősítés nem történik). A munkálatoknak végzéséhez a társasház tulajdonosainak a hozzájárulását a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény , valamint a társasház alapító okirata, illetőleg működési szabályzata szabályozza. Ezzel kapcsolatosan a közös képviselőt szíveskedjen felkeresni. Lakásának pontos alaprajzáról, az ingatlan műszaki tervdokumentációjáról Budapest Főváros Levéltára tud tájékoztatást adni. Az elérhetőség: 1139 Budapest, Teve utca 3-5. Telefon: 1 298-7500

Olvastam a honlapon a bölcsődék nyári zárásáról, és arról, hogy lesz helyettesítés. Lehet már tudni, hogy melyik intézményt melyik helyettesíti? Vagy vihetem bárhová, egy másik kerületibe?

A bölcsődei nyári zárást úgy állítottuk össze, hogy választható legyen egy nyitva tartó intézmény. A bölcsődei telephely vezetőjének (azaz az Önök intézményében) kell jelezni, hogy melyik bölcsődét választják, és az adott időpontban oda viheti gyermekét.

Mennyibe kerül egy polgári szertartás a XIII. kerület házasságkötő termében?

A bérleti díj bruttó 16510 forint, ezen felül tudnak rendezvényszervezői szolgáltatásokat is igénybe venni.

Milyen költségekre kell számítanom, ha nemrégiben vettem egy használt személygépkocsit? Mennyibe kerül az üzembentartói jog bejegyzése és a kapcsolódó esetleges okmánycsere (forgalmi, törzskönyv)?

Az üzembentartói jog bejegyzéséhez szükséges írni egy üzembentartói szerződést, amelyben a tulajdonos hozzájárul ahhoz, hogy az általa megnevezett személyt üzembentartóként a jármű forgalmi engedélyébe bejegyezzék. Az üzembentartói szerződés meg kell, hogy feleljen a 304/2009 (XII.22 ) kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek. Ebből 1 eredeti példányt az okmányirodában kell hagyni. Ehhez mintát be tud szerezni a XIII. kerületi okmányirodában, vagy a www.nyilvantarto.hu weboldalon is.

Az ügy elintézéséhez szükséges iratok:

  • forgalmi engedély
  • üzembentartói szerződés
  • az új üzembentartó nevére megkötött kötelező felelősségbiztosításról szóló igazolást

Az eljárás illetéke:

  • – forgalmi engedély kiállításának illetéke: 6000 forint
  • – vagyoni értékű jog szerzéséhez a vagyonszerzési illeték befizetése

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján a vagyoni értékű jog – jelen esetben az üzembentartás – létesítésénél az évjárat  és a gépjármű hajtómotorjának teljesítményének  pontos ismerete szükséges. E kettő szorzata képezi a NAV felé fizetendő vagyonszerzési illeték mértékét. Az üzembetartási szerződés, azaz a  vagyoni értékű jog létesítése esetén a megállapított érték 25 %-át kell megfizetni.

120kw felett -évjárat : 0-3 évig : 850ft/kw

4-8 évig: 750ft/kw

8 év felett: 650ft/kw

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj