XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/2012/02/08/szmogriado-tajekoztatsi-fokozat-2012-02-08/

Témák A-Z

Szmogriadó: tájékoztatási fokozat

2012. február 08. Környezetvédelmi hírek

Február 6-án a város hét, február 7-én pedig négy mérőponton érte el, illetve haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket, azaz a köbméterenkénti 75 µg-t a szállópor koncentrációja. A meteorológiai előrejelzés szerint rövidtávon javulás nem várható.

A tájékoztatási fokozatot olyan légszennyezettségi szint esetében rendelnek el, amelynek rövid idejű hatása veszélyt jelenthet  a különösen érzékeny emberekre, így gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

Ilyenkor azt tanácsolják a szakemberek, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók kerüljék a nagyobb járműforgalmú utakat, városrészeket.

A szmog az egészségre is veszélyes lehet:

  • izgatja a szem kötőhártyáját
  • a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki
  • a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el
  • asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz
  • nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma

 

A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, amelynek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége szempontjából fontos tényező a por szemcséinek mérete. A 10 mikrométernél kisebb részecskék veszélyesebbek az egészségre, mint a nagyobbak. A 10 mikrométernél nagyobb porrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek viszont lejutnak a mélyebb légutakba.

 

További információk, tudnivalók a szmogriadóval kapcsolatosan itt találhatók.

Vissza

Díjaink, elismeréseink