XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/11/11/uj-forgalmi-rend-szabalyozott-parkolas-kerekparosbarat-kozlekedes/

Témák A-Z

Új forgalmi rend: szabályozott parkolás, kerékpárosbarát közlekedés

2011. november 11. Közlekedési, parkolási hírek

Első ütemben a Reitter Ferenc utca – Rákospatak – Tatai utca és Kámfor utca tömbjében váltak egyirányúvá az utcák még tavaly, s a lakossági visszajelzések szerint ez be is váltotta a hozzáfűzött reményeket. Szintén még a tavalyi évben vált egyirányúvá a Jász utca és a Szent László utca. A tapasztalatok szerint az egyirányúsítás hatására egyértelműen gyorsabbá válik a közlekedés. Igaz ugyan, hogy bizonyos esetekben valamivel hosszabb szakaszt kell megtenni a cél eléréséhez, ám az biztosan kevesebb ideig tart a rendezett forgalmi körülmények között.

A Béke utca – Kámfor utca – Reitter Ferenc utca és a Futár utca forgalmi rendjének meghatározásakor a szakértők azt vették figyelembe, hogyan lehet a legkönnyebben illeszteni az új rendet a meglévő adottságokhoz. Így az utcák irányának kijelölésekor fontos szempont volt, hogy hol lehet szabályosan balra kanyarodni a Béke utcára. A Rokolya utcánál például gyalogátkelőhely van, s itt engedélyezett a balra kanyarodás a belváros irányába. Ezért ez az utca a Béke utca felé lett egyirányú, s magától értetődően a szomszédos Keszkenő utcán a Reitter Ferenc utca felé lehet haladni.

Képünkön látható a forgalmi rend. Cikkünk a kép után folytatódik.

 

Egyirányú utcák a 2011 őszi forgalmi változás nyomán

A környéken élők parkolási igénye ugyancsak sokkal könnyebben teljesíthető egyirányú utcákban. Amennyiben ugyanis két irányon halad a forgalom, akkor lényegesen kevesebb parkolóhely alakítható ki szabályosan, mivel ebben az esetben csak az egyik oldalon engedélyezhető a parkolás. Ám az utóbbi években a térségben megnövekedett forgalom és az autók nagy száma miatt egyre több férőhelyre van szükség. Jogos igény, hogy a lakosság kijelölt és erre alkalmas parkolóhelyen szabályosan tudjon parkolni – ez kizárólag az egyirányú utcákban valósítható meg. A korábbi rendezetlen helyzet nem fenntartható, azok ugyanis feltartották a forgalmat, az így beszűkült utcákon pedig egymásra kellett várniuk az autósoknak.

A kerékpáros közlekedés segítése és ösztönzése is indokolja, hogy megváltozott a forgalmi rend Angyalföld több részén. Az önkormányzat büszke arra, hogy a XIII. kerület 2010-ben – a fővárosban elsőként – elnyerte a Kerékpáros település díjat. Az elismerés annak köszönhető, hogy az útfejlesztések során keressük a lehetőségeket a kerékpáros közlekedés biztonságossá tételére, s ahol lehet, kerékpársávok kialakításával segítjük a kétkerekű járművek közlekedését. A Béke utca – Kámfor utca – Reitter Ferenc utca és a Futár utca közötti területen a kerékpárosokat segíti, hogy valamennyi utcában engedélyezett a kétirányú kerékpáros közlekedés, amelyet KRESZ-táblák is jeleznek. Mindez óhatatlanul azzal jár, hogy az utcák forgalmi rendjét át kell alakítani, hiszen helyet kell szánni a kerékpársávoknak.

A forgalmi rend megváltoztatását alapos háttérmunka előzte meg. Az önkormányzat felkérésére a Közlekedés Főváros Tervező Iroda összefoglaló hatásvizsgálatot készített, amelyet forgalomszámlálásra és a parkolási szokások felmérésre alapozott. Ezt követően kezdődött meg a tervek részletes kidolgozása, majd a megvalósítás. Reméljük, hogy egy kis idő elteltével a lakosság ebben a térségben is elégedett lesz az új forgalmi renddel.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj