XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/24/orommel-befogadja-a-jozsef-attila-szobrot-a-xiii-kerulet/

Témák A-Z

Örömmel befogadja a József Attila-szobrot a XIII. kerület

2011. október 24. - Frissítve Kulturális hírek

A parlament a közelmúltban határozott a Kossuth tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról. Az Országgyűlés határozata értelmében 2014. május 31-ig lecseréli a Parlament előtti szobrokat. Budapest XIII. kerülete sajnálattal veszi tudomásul a döntést, mivel mindig nagy tisztelője volt nemzetünk egyik legnagyobb költője emlékének.

A XIII. kerület ezúton fejezi ki szándékát, hogy elhelyezi, otthont ad – a kerület meghatározó helyszínén – Marton László 1980-ban felállított József Attila bronzszobrának.

 

A XIII. kerületnek erős a kötődése József Attilához: tér, művelődési központ, színház van elnevezve a költőről. József Attila szobránál tartjuk a Költészet Napi megemlékezéseinket. A József Attila Napok rendezvényein, pályázatain nagy számban vesznek részt más kerületekből, sőt külföldről is. Budapesten a XIII. kerület rendelkezik a leghosszabb Duna parti szakasszal a kerületek közül, a szobor is a Dunánál című verset idézi fel.

Sajnálnánk, ha József Attila élete egy jelentős részének gondolatvilágát tükröző szobor a politika áldozatává válna. Biztosak vagyunk benne, hogy a költőnek emléket állító alkotás jó helyre találna kerületünkben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj