XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/11/elkeszult-a-klimastrategia-tervezete/

Témák A-Z

Elkészült a Klímastratégia tervezete

2011. október 11. Környezetvédelmi hírek

A XIII. kerület önkormányzata fontosnak és nélkülözhetetlennel tartja, hogy a klímavédelmi szempontok minél inkább áthassák mindennapjainkat. A városrész fejlődésének, fejlesztésének meghatározásakor vissza-visszatérően előtérbe kerülnek a zöld szempontok, a Földünk és környezetünk védelme.

A XIII. kerületi klímastratégia kidolgozásának és megvalósításának célja a globális éghajlatváltozást előidéző folyamatok mérséklése. Emellett a kerületi szinten rendelkezésre álló eszközökkel szeretnénk minél jobban felkészülni és alkalmazkodni az elkerülhetetlen következményekhez.

A XX. század folyamán a műszaki fejlődés, a tömegtársadalom kialakulása és a fejlett országokban tapasztalható életszínvonal-növekedés oda vezetett, hogy napjainkban döntően nem az ipari termelés, hanem a fogyasztók, azaz mi magunk okozzuk a káros folyamatok jelentős részét. A kommunális és lakossági szektor energiafelhasználása, közlekedése és hulladékgazdálkodása felelős a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadáért.

Bár a káros kibocsátások csökkentéséhez a jelenlegi energiafelhasználás csökkentésére van szükség, az élet minőségének csökkenésével nem kell együtt járnia. Közös a felelősségünk, társadalmi és gazdasági helyzetünknek megfelelően mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket a feladatokból. A klímastratégia elfogadása és megvalósítása a fenntarthatóság felé törekvésnek egyik eszköze.

Már eddig is sokat tett a városvezetés a környezet védelme érdekében:

  • Valamennyi szakterületre részletesen kidolgozott, aktualizált és monitorozott stratégiákkal és programokkal rendelkezik a XIII. kerületi önkormányzat
  • Elismerten színvonalas zöldfelületgazdálkodást folytat a XIII. kerület önkormányzata
  • A városrész kiérdemelte a kerület a Kerékpárosbarát település címet
  • A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel magas színvonalú hulladékgazdálkodás valósul meg
  • Kiemelkedő gyakorlati példák találhatók a XIII.kerületben
  • Támogatja az önkormányzat a lakossági kezdeményezéseket helyi jogszabályokkal és pályázatok útján

Kiemelkedő környezetvédelmi projekt a XIII. kerületben

A Hun utcában van Közép-Európában az egyetlen olyan iparosított technológiával épült társasház, amelynek hagyományos fűtési rendszerét talajhővel üzemeltetik. A rendszer megvalósításához a lakóközösség összefogása mellett a XIII- kerületi önkormányzat és a területi országgyűlési képviselők közreműködésére, és egy tapasztalt vállalkozóra is szükség volt.
A Hun utca 1-15. épülete négy évtizede, iparosított technológiával épült panelház. Fűtési rendszere mai formáját nem egy beruházás során, hanem évek óta folyó, egymásra épülő fejlesztések eredményeképp nyerte el. A társasház 256 lakásában élő közel 1000 lakó 1995-ben 25 308 GJ távhőt és 28 600 m3 melegvizet használt fel. A teljes épületgépészeti felújítás során lakásonként szabályozhatóvá tették a fűtési- és használati melegvíz-rendszert, aminek következtében évi 1000-1500 GJ-lal kevesebb távhőt használtak fel, mint a nem korszerűsített társasházak.
A ház tetőszigetelése és nyílászárók cseréjével 2007-re a távhőfelhasználás az eredeti harmadára, 7 446 GJ-ra esett. Ezt a korszerűsített fűtési rendszert állították át 2009-ben a talajhő hasznosítására. A társasház fűtési rendszerében a 12 °C-os talajvízzel hőcserélőben melegítik fel a fűtőközeget, miközben a víz 5 °C-ot hűl. Az így kinyert hővel – egy kompresszor közbeiktatásával – 60 °C-os fűtővizet állítanak elő. A kivett víz nem szennyeződik, és teljes mennyiségét visszavezetik a talajba. A víz a talajban a nyelőkúttól 6 mre már visszanyeri eredeti hőmérsékletét, azaz az energiaforrás megújul.

A társasház a fűtésen évente több mint 15,5 millió forintot, a költség 38%-át takarítja meg. A használati melegvizet negyedével olcsóbban állítják elő. Az elért megtakarítások lehetővé tették a ház teljes hőszigetelésének finanszírozását is. Az energia- és költségmegtakarítás mellett fontos szempont, hogy a lakók életminősége is javult. Ez azon is lemérhető, hogy ebben a társasházban a lakások lényegesen értékesebbek, mint a környék hasonló lakásai, bár a házban senki sem szándékozik eladni a lakását.

A példaértékű projektről már korábban is olvashattak honlapunkon.

A klímastratégiával kapcsolatos véleményeket október 31-ig várjuk a kornyezetvedelem@bp13.hu címre.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj