XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/10/04/koszontjuk-az-idoseket/

Témák A-Z

Köszöntjük az időseket!

2011. október 04. - Frissítve Kulturális hírek

Szeretettel köszöntjük az időseket!Ünnepséggel köszöntötte a nyugdíjasokat az Idősek Napja alkalmából a XIII. kerületi önkormányzat. A Radnóti Miklós Művelődési Központban tartott rendezvényen Köszöntésként Deli-Kuroko Nahomi előadásában hallgathatták meg az idősek a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. A polgármesteri köszöntőt követően Voith Ági és Bodrogi Gyula előadását tekinthették meg a jelenlévők, majd Deli-Kuroko Nahomi következett Brahms Magyar táncok című műve.

A XIII. kerületben összesen 32 ezer nyugdíjas él, akik közül 26 ezren saját jogú nyugdíjasnak minősülnek – ismertette az adatokat dr. Tóth József. Örömmel hangsúlyozta, hogy közülük évente 6-8 személyt köszönthet abból azalkalomból, hogy betöltötte a 100. életévét. Jelenleg egyébként 106 éves a XIII. kerület legidősebb polgára, Misi bácsit név szerint köszöntötte a polgármester.

A XIII. kerület büszke lehet arra, hogy elnyerte az Idősbarát Önkormányzat címet. A szolgáltatásokat folyamatosan bővíti a helyhatóság, a korábbi 75 helyett ma már 70 éves kortól igényelhetik a közgyógyellátást az itteni lakosok, s egyszeri támogatással segíti az önkormányzat azokat, akiknek havi járandósága nem éri el a kerületi átlagnyugdíjat – említett néhányat a XIII. kerület idősbarát intézkedései közül dr. Tóth József. Emlékeztetett: június 30-án a kerület elfogadta az Idősügyi Programot, amelynek alapfilozófiája, hogy az öregséget természetes jelenségnek tekinti, az időseket pedig értékes erőforrásnak tartja.

Éppen az Idősek Napjának ünnepségével egy napon adta át dr. Tóth József a távegészség-ellenőrzési rendszert, amelynek köszönhetően rendszeres vizsgálatokkal nyomon követhető az idősek egészségi állapota. A kísérleti jellegű projekt kapcsán az ünnepségen is elmondta, hogy amennyiben beválik a szolgáltatás, akkor később bővíti azt a helyhatóság.

Számokban:

  • 32 ezer nyugdíjas
  • 26 ezren közülük saját jogon nyugdíjasok
  • 65 százalékuk 70 év feletti
  • 2000 személy számára hord ki ételt az önkormányzat vagy segíti őket kedvezményes étkeztetéssel
  • 1000 tagja van a XIII. kerületi idősek klubjainak
  • 500-an vesznek részt a házi segítségnyújtás programjában
  • 240 idős számára biztosítjuk a jelzőrendszeres szolgáltatást

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj