XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/07/21/kaprazat-a-gyongyosi-setanyon/

Témák A-Z

Káprázat a Gyöngyösi sétányon

ARCHÍV | 2011. július 21. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Borszéki Gyula alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta: a sétányon látható virágokon kívül a kerület további 14 pontja is virágba borult. Mintegy 50 ezer egynyári virág és 15 ezer muskátli virágzik a városrészben. A „Közösen a XIII. Kerületért” program zöldfelületről szóló fejezete több lényeges elemet tartalmaz. Az AngyalZöld programban is megfogalmazottak szerint az Országbíró lakótelepen nem csak a sétány, hanem az egész lakótelepi környezet újul meg. A Vizafogó lakótelepen is megkezdődtek a parkfelújítási munkák, és bár évente  300 fa ültetését vállaltuk, az elmúlt években mindig ennek több mint kétszeresét teljesítettük.

Bubla Szabolcs, a Parkfenntartó Kft. ágazatvezetője a Gyöngyösi lakótelepen átvezető út  sétány jellegét emelte ki. Kilenc évvel ezelőtt 11 ezer virág kiültetésével kezdődött a sétány kialakítása, ma ennek több mint a kétszeresénél tartunk, de a kerület büszke lehet az itteni két játszóterére, a gyermek intézmények udvaraira is – szögezte le a szakember.

Ezt követően a Lakossági Zöldterület Védnökségi pályázat nyertesei vehették át az elismeréseket. Első helyezett a Tahi utca 34-38. számú ház előkertje, második helyezett a 28-32. számú ház előkertje lett, a harmadik helyet a Béke út 110-116. számú ház lakói kapták. A díjakat az Önkormányzat, a Környezetgazdálkodási NKft. és a Főkert Kft. felajánlásának eredményeként oszthatták ki.

– Idén is előnyben részesítettük a magyar nemesítésű fajtákat – mondotta Kanászné Szandy Éva kertészmérnök. Nagyobb mennyiségben találhatók az ágyásokban a Begónia és a Bársonyvirág különböző változatai, melyek hosszú évtizedek óta elengedhetetlen és közkedvelt szereplői a virágágyi kiültetéseknek, szerte a világon. A Pistikék között újdonságként használt „New Guinea” fajtát, a kedvező tapasztalatokat követően ez évben, a szökőkút környezetében nagy kiterjedésben alkalmaztuk. Az idei évben is igyekeztünk újdonságokkal szolgálni a beültetések között, ilyen a Díszcsalán „Kong Mix” hibrid és a harangvirágúak közé tartozó Isotoma tristar „Deap Blue”. A Gyöngyösi sétány másik különlegessége, hogy először található az ágyások között egy kizárólag Gazánia (záporvirág) fajtákat tartalmazó kiültetés. Fontos szempont, hogy a kiválasztott növények a betegségeknek ellenállóbbak és így  folyamatosan díszítő színfoltjai a parkoknak, lakótelepeknek. A bemutató résztvevői szakképzett vezetők kíséretével ismerkedhettek meg a sokféle virággal és sajátosságaikkal. Tekintsék meg az eseményen készült galériánkat!

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj