XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2011/01/26/kozosen-a-xiii-keruletert/

Témák A-Z

Közösen a XIII. kerületért

ARCHÍV | 2011. január 26. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Közösen a XIII. kerületért

A XIII. kerület dinamikus fejlődésével új értékeket teremtett és újabbak születésének feltételeit biztosította. Az elmúlt években a kerület fejlődése a világgazdasági válság ellenére folytatódott, a lakosság száma növekszik. Városfejlesztési stratégiánk a fenntartható fejlődés, az értékőrzés és az innováció, a gondoskodás és az esélybiztosítás elvére, értékeire épül.

Az új program keret jellegű, irányokat jelöl ki, 14 fejezetben 213 konkrét feladatot is tartalmaz. A program végrehajtása megőrzi és biztosítja az eddig elért színvonalat a kerületi lakosság részére, a fejlesztésekkel a további fejlődési pályát megtartva szolgálja a XIII. kerületet. A program megjeleníti mi az, ami érték az elmúlt időszakból, és folytatni kell, és bemutatja, hogy mi szolgálja a megújulást, melyek az új elemek.

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 2011-2014. programja

  • A mindennapok biztonságáért: száz új bölcsődei férőhelyen az ellátás továbbra is térítésmentes lesz; bővítjük a családi napközi hálózatot; új idősek klubját hozunk létre; hozzájárulunk a gyesen lévő szülő városon belüli közösségi közlekedésének költségeihez;
  • A tudás hatalom, ezért a nyelvi érettségire való felkészülést 100 órás intenzív tanfolyammal támogatjuk; ingyenes alapfokú angol nyelvtanfolyamot és ECDL START vizsgára való felkészítést szervezünk a gyermekükkel otthon lévő kismamák számára; ösztöndíjat alapítunk a pályakezdés megkönnyítése érdekében; megújul a Vizafogó Tagiskola, az Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola, a Zöld Ág Tagóvoda és a Madarász Viktor Tagóvoda épülete.
  • A digitális esélyegyenlőség érdekében biztosítjuk a kerület fontosabb közterületein, közösségi helyein a vezeték nélküli internet-hozzáférést; kialakítjuk a nagylátogatottságú önkormányzati intézmények közösségi tereiben a vezeték nélküli internet-hozzáférés feltételeit.
  • Érték az egészség, ezért az egynapos sebészetet szakmai alapon bővítjük; a Nővér utcai házi gyermekorvosi rendelőt felújítjuk; új házi gyermekorvosi rendelőt alakítunk ki az Újlipótvárosban.
  • A kiművelt emberfőkért a Radnóti Miklós Művelődése Központ átadásával „Új teret adunk a kultúrának”; megteremtjük az ifjúsági klubok ingyenes internetezési lehetőségét.
  • Ép testben ép lélek tartja az évezredes mondás, ezért közterületeinken 100 új esztétikus és biztonságos játszó- és sporteszközt helyezünk el, felújítunk tíz játszóteret, labdapályát; folytatjuk a sportpálya-építési programot.
  • A fenntartható fejlődés és környezetünk védelme érdekében az önkormányzati beruházások során előnyben részesítjük az energiatakarékos és a megújuló energiaforrások hasznosítását; fejlesztjük a házankénti szelektív hulladékgyűjtést.
  • A rendezett közterületek érdekében évente felújítunk 36.000 m2 út- és járdafelületet; sétálóutcát, pihenőparkot alakítunk ki a Wahrmann Mór és a Déryné közben; felújítjuk az Országbíró és a Vizafogó sétányt; forgalomcsillapítottá tesszük a Pozsonyi utat a Jászai Mari tér–Victor Hugo u. között; további kerékpártárolókat és kerékpártámaszokat létesítünk.
  • A zöld kerületért folytatjuk a lakótelepi zöldfelületek megújítását az Országbíró és a Vizafogó lakótelepen; Virágosítási programunkban 50 új virágtartó oszlopot helyezünk ki az Újlipótvárosban; évente 30.000 tő egynyári virágot és több mint 300 fát ültetünk; négy szökőkúttal növeljük a vízfelületek nagyságát.
  • A biztonságos közterületek érdekében 100 új kamerával bővítjük a közterületi videokamerás térfelügyeleti rendszert.
  • Az értékmegőrzés és megújulás során 100 új önkormányzati bérlakást építünk; a fiatal párok lakhatását 20 új fecskelakással támogatjuk; elkészíttetjük a leggyakoribb három „panel” épülettípus komplex megújításának tervdokumentációját.
  • A partnerség és nyilvánosság jegyében az önkormányzat a lakossággal, a civil szervezetekkel, a történelmi egyházakkal együttműködve kívánja céljait elérni; a kerület önálló közigazgatási egységgé válásának 75. évfordulóját méltó módon megünnepeljük.
  • Felelős gazdálkodással a cél a pénzügyi egyensúly megőrzése, hitelfelvétel nélküli, takarékos költségvetés elfogadása, a fejlesztési források megteremtése; az elért színvonal megtartása érdekében továbbra is kiegészítjük a központi támogatásokat; az éves költségvetés legalább 15%-át fejlesztésre fordítjuk.
  • A polgárok hivatalában a kulturált kapcsolattartást biztosítjuk a kerület polgárai, a hivatal ügyfelei és partnerei számára, személyesen, telefonon, faxon, sms-ben, honlapon keresztül és e-mailben; a hivatal ügyfélkapcsolati tevékenységet bővítve integrált ügyfélszolgálatot alakítunk ki.
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj