XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/09/21/megnyilt-budapest-elso-onkormanyzati-csaladi-napkozije/

Témák A-Z

Budapest első önkormányzati Családi Napközije

ARCHÍV | 2010. szeptember 21. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Dr. Tóth József polgármester, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a gyermekek egy bensőségesebb, családiasabb körülmények közé kerülnek a kis létszámú csoportoknak köszönhetően, amelyek rugalmasan igazodnak a szülők munkabeosztásához.

A XIII. kerületben hét telephelyen, 952 férőhelyen biztosított a bölcsődei szolgáltatás. Az utóbbi három év alatt emelkedett a bölcsődés korúak száma jelenleg 3 310 fő. A szülők 19 %-a vette igénybe a bölcsődei szolgáltatást 2007-ben, ami már 2009-ben 21,4%, majd ez az arány 2010-ben már elérte a 29 százalékot. A további fejlesztések eredményeként a bölcsődés korú gyermekek 31%-ának tud ellátást, gondozást biztosítani a XIII. kerület, ami  az Európai Uniós normatívának (25%) bőven eleget tesz.

A gyermeklétszám növekedése a bölcsődei és óvodai ellátás iránti igények növekedést okozta. Az önkormányzat felismerve a családi napközi szerepét és előnyeit, döntött a családi napközi hálózat alapítása mellett. A program első lépcsője az Esküvő közi, három telephelyű családi napközi. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A pályázaton nyert támogatás 14.895.000Ft. Az átalakítás költsége 19 millió, az egyszeri beszerzés 3 millió, a működtetés költsége 14 millió forint ölel fel.

Az önkormányzat működtetésében szakképzett gondozónők látják el a gyermekeket. Az Egyesített Bölcsődében nyújtott többletszolgáltatásokat is (gyógypedagógus, logopédus, gyermekpszichológus) biztosítja az önkormányzat. Hasonlóan a bölcsődékhez, az önkormányzat átvállalja a gondozási díjat, így térítésmentes a családok részére.

A gyermekek nappali ellátásával a XIII. kerületi önkormányzat megteremti annak feltételeit, hogy a szülő munkába álljon, elhelyezkedjen, vagy segítő képzésen vegyen részt.  A gyermekbarát, biztonságos környezet, és a személyiség harmonikus fejlődéséhez szükséges feltételek biztosításának eredményeként a minőségi kisgyermekgondozás a hátrányos helyzetű családok gyermekei esetében meghatározó jelentőségű a szocializációs hátrányok leküzdésében.

A szakemberek a szakmai program összeállításánál és megvalósításánál különös gondot fordítanak a gyermekek egyéni igényeinek, szükségleteinek figyelembevételére, önkifejezésük, és közösségi érzésük kifejlődésének segítésére.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj