XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/09/13/uj-setauloutca-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Új sétálóutca a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2010. szeptember 13. - Frissítve Városfejlesztési hírek

A Ditrói Mór utca megújulásának terve szerepelt a képviselő-testület által 2008-ban elfogadott Integrált Városfejlesztési Stratégiában, amelynek egyik fontos része a Pozsonyi úti akcióterületen a forgalomcsillapított belvárosi övezet kialakítása. A Ditrói Mór utca sétálóutcává alakítása jelzi azt a törekvést, hogy az alkalmas területeken a lakossági igényeknek megfelelően a gyalogos forgalom elsőbbséget élvezzen.

A Ditrói Mór utca a gépjárműforgalom megszűnésével egy díszburkolattal ellátott gyalogos utca lesz, átalakításával lehetőséget teremt a pezsgő városi tér kialakulására, amelyet fokoz a Vígszínház és a Szinbád mozi jelentős kultúrális környezete. A terveket a XIII. kerületi önkormányzat megbízása alapján a Közlekedés Kft. és a LÉPTÉK-Terv Tájépítész Iroda Bt. készítette el, a beruházást a XIII. kerületi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a kivitelezést a FŐKERT Kft. és a SIMA Út Kft. végezte.

A Ditrói Mór utca átalakításával, egy olyan terület létrehozása volt a cél, ami a Szent István körút térbővületeként értelmezhető, pihenési lehetőséget kínálva a körúton zajló intenzív forgalom helyett. Előszobája a Vígszínháznak, előadások előtti és utáni találkozóhely, ugyanakkor szabadtéri színházként, előadások, kiállítások színtere lehet. A beruházás értéke hetvenkét millió forintot ölelt fel.

A funkcionális elemek geometrikus térplasztikában lettek összefoglalva, ami a szűk utca terét kitágítja. Ezt segítik a különböző elemek: pad, vízjáték, könyöklő, zöldfelület, fasor, kerékpártároló, kulturális felületek, vendéglátóhelyek kitelepedése. Az utca 1200 m2 egységes díszburkolatot kapott a felújítási munkálatok során. A gépjármű forgalomtól mentes övezetben a jelentős  zöldterület, formára nyírt, lombos díszfák ékesítik. Az anyagválasztást a Vígszínház belső terének hangulata inspirálta, így a berendezési sáv mészkő burkolatán minden egyes funkciót színházi bársony-bordó színűre festett rozsdamentes acél „drapéria” jelöl ki.

A területen a XIII. kerületi Környezetgazdálkodási Kft., mint a sétálóutca üzemeltetője, két állandó parkgondnok jelenlétét biztosítja. A terület közbiztonságát közterületi kamerák figyelik.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj