XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/08/02/parlagfuirtas-gyommentesites/

Témák A-Z

Parlagfűírtás, gyommentesítés

ARCHÍV | 2010. augusztus 02. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat a fenntartásában lévő területeket folyamatosan ellenőrzi és gondoskodik a gyommentesítésről. A magánterületek esetében az ingatlantulajdonosok kötelesek gondoskodni a parlagfű elleni védekezésről. Fontos kiemelni, hogy ez a kötelezettség nemcsak az ingatlan területére, hanem az ingatlan előtti közterületre, beleértve a járda és a közút közötti zöldsávra is vonatkozik.

A polgármesteri hivatal munkatársai és a közterület-felügyelők július 1-ét követően folyamatosan ellenőrzik a parlagfű elleni védekezés megtörténtét. Ha egy ingatlanon virágbimbós parlagfüvet találnak, a vonatkozó jogszabályok alapján, minden további felhívás vagy figyelmeztetés nélkül, azonnal közérdekű védekezést, „kényszerkaszálást” kell a Hivatalnak elrendelnie.

Nyár elején a Polgármesteri Hivatal figyelemfelhívó levelet küldött azon tulajdonosoknak, akik ingatlanán korábban parlagfüvet találtak. Ennek ellenére idén már több mint 50 ezer m2-en kellett kényszerkaszálást végeznie a hatóságnak. Az érintett ingatlanok tulajdonosainak a gyommentesítés költségén felül növényvédelmi bírságot is meg kell fizetnie, melyet a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állapít meg. A bírság összege a parlagfüves terület méretétől függően akár 5 millió forint is lehet. Szigorúbb megítélés alá esik az, aki már korábbi években is elmulasztotta a védekezést.

A parlagfüves területekről a Polgármesteri Hivatal Építésügyi osztályán:

1139 Budapest, Béke tér 1.

Telefonszám: 452-41-01,

E-mail: kornyezetvedelem@bp13.hu tehetnek bejelentést.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj