XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/07/23/egyedulallo-viragbemutato-es-szakmai-forum-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Egyedülálló virágbemutató és szakmai fórum a XIII. kerületben

ARCHÍV | 2010. július 23. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A rendezvény sorozatot Borszéki Gyula, a XIII. kerület alpolgármestere nyitotta meg Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Környezetgazdálkodási Közhasznú Nkft ügyvezető igazgatójával és Szarka Attilával a Főkert Parkfenntartó Kft. vezetőjének közreműködésével 2010. július 22-én.

A XIII. kerület nagy hangsúlyt fektet az esztétikus közterületek megteremtésére.Május elejétől közel 15 ezer tő muskátlit helyezett ki az önkormányzat a kerületben. Újlipótvárosban 171 elemmel bővült a muskátlit tartó oszlopok száma.

A Gyöngyösi sétányon az idei évi kiültetések között a magyar nemesítésű „kakastaréj” (Celósia) fajták: Savaria, Főnix, Aranybika, Bikavér, Aranyálom, Gloria, Bíborfelhő egynyári növények nagyobb mennyiségben megtalálhatóak. A sétány másik különlegessége a fészkes virágúakhoz tartozó élénk apró sárga virág, mely korábban kedvelt fajta volt, de az elmúlt időszakban kevésbé használták közterületen. A virágágyak az alaki, formai követelményeket, színtrendet is figyelembe véve elsősorban az élénkebb rózsa, lila és bordó színűek. . A fővárosban egyedülállóan csak itt található a nebáncsvirág (közkeletű nevén pistike) egy speciális kísérleti fajtája.

A rendezvény egyben szakmai fórum is, melyen a kertészszakma képviselőin kívül részt vesznek a kerület lakói, valamint a Lakossági Zöldterület Védnökség pályázói. A sétával egybekötött virágbemutatót Kanászné Szondy Éva kertészmérnök vezette.

Idén a gyermekeknek szerteágazó programokkal többek között az Alma együttes koncertjével, arcfestéssel, kreatív sarokkal, bohóc műsorral, lufi hajtogatással, célba gurító és számos ügyességi versenyekkel kedveskedtek.

A virágbemutatót követően az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban szakmai fórum keretében a fafajok zöldfelület gazdálkodásban való alkalmazásáról szóló előadására, valamint a Greenformatic, térinformatikai program bemutatására került sor. A Magyar Faápolók Egyesületének bemutatkozása után, a „fakopp” nevű favizsgálati módszer gyakorlati szemléltetésére került sor.

Az egynyári, kétnyári kiültetésekre, hagymás növényekre, a virágágyak fenntartása, valamint a muskátli oszlopok bővítésére, a kihelyezett muskátlik fenntartására összesen, több mint 88 millió forintot fordít idén a XIII. kerület.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj