XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/06/03/a-varosepito-es-varosfejleszto-munka-folytatasat-tervezi-a-polgarmester-az-uj-ciklusban-is/

Témák A-Z

A városépítő és városfejlesztő munka folytatását tervezi a XIII. kerületben a polgármester az új ciklusban

ARCHÍV | 2010. június 03. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Minek tulajdonítja sikerét?

dr. Tóth József– Ez az egyik legnehezebb kérdés számomra. Ilyenkor feltehetőleg azt várják tőlem, hogy valamilyen formában dicsérjem magam. Hálátlan szerep, mert sem a szerény, legkevésbé az álszerény szerepében nem akarok tetszelegni. Úgy vélem, választóim hiteles politikusnak tekintenek, és összhangot látnak a tetteim és a szavaim között. Örülök annak, hogy visszaigazolták azt a teljesítményt, azt a sok munkát, amit végeztünk. Látják azokat az eredményeket, amit munkatársaimmal közösen elértünk az elmúlt években. Tudják, hogy mit tettem Angyalföld képviselőjeként és a XIII. kerület polgármestereként a városrészért. Értékelték szociális érzékenységünket, ahogy az emberek napi ügyeivel foglalkozunk. Másfél évtizede a városrész vonzó perspektíváját is felmutattuk lakosainknak, ma már látják, hogyan válik valósággá a vízió. Szerintem ezek a momentumok húzódnak meg a választási eredményem mögött. Nagyon jólesett a választók döntése, köszönöm a bizalmukat!

– Olyan csendesnek tűnt a kampánya…

– Idegen tőlem a magamutogató, zajos látványpoltizálás, én a csendes munka híve vagyok. Mi nem tartottuk fontosnak harsány rendezvények szervezését, megfogadtuk, hogy nem reagálunk a provokációkra, és az ellenfeleinket sem tekintjük ellenségnek. Helyette az emberekkel személyesen beszélgettünk, meghallgattuk véleményüket.

– A statisztikák szerint választókerületében több mint 3500-zal több szavazatot kapott, mint mélyrepülő pártja. Ez azt jelenti, hogy szavazóinak harminc százaléka átszavazott: a Fideszre, a Jobbikra vagy az LMP-re voksolt, de dr. Tóth Józsefet jelölte meg egyéni képviselőként. Errõl hogyan vélekedik?

– Engem nem az óriásplakátokról és a médiából ismernek az angyalföldiek. Nagyon nehezen tudnám magam másnak mutatni, mint aki vagyok. Én itt születtem, azóta is itt élek. Itt voltam óvodás, itt jártam ki az összes iskolámat, az egyetemeimet kivéve. Itt élnek a volt osztálytársaim, munkatársaim és a barátaim. Minden munkahelyem a kerülethez köt. Én belenőttem ebbe a városrészbe, a zsigereimben érzem Angyalföldet. Az itt élők tudják, hogy melyik pártot képviselem. De azt is tudják, hogy sem parlamenti képviselőként, sem polgármesterként nem teszek különbséget politikai, vallási, etnikai hovatartozás alapján. Én mindannyiuk érdekét képviselem itt is, ott is!

– Mennyiben segítette képviselői munkáját, hogy polgármester, és viszont?

– Közéleti tevékenységemben a kettő szorosan összefügg, egymást szervesen kiegészíti. 2002-ben, amikor először lettem Angyalföld országgyűlési képviselője, tudatosan vállaltam, hogy a polgármesteri munkámból fakadó gyakorlati tapasztalataimat a törvényhozásban hasznosítom, másrészt a parlamenti döntéseket szembesítem önkormányzati munkámban a megvalósítás gyakorlatával. Minden parlamenti törvényjavaslatot véleményeztetek a helyi szakembereinkkel, amelyeket eljuttatok az előterjesztőkhöz, vagy arra építve módosításokat kezdeményezek. Ha szükséges, akkor segítek a korrigálásukban. Parlamenti képviselőként többféle szerepet lehet vállalni. Én inkább az emberek köznapi ügyeivel és az őket érintő dolgokkal foglalkoztam az ország házában. Ezt tükrözik megszólalásaim is.

Hallhatnánk errõl valamit?

– Az elmúlt négy évben az Országgyűlésben 52 indítványom volt, 42-t tett ki az önálló indítványaim száma. Tíz módosító javaslatot terjesztettem elő, írásban 17 kérdést nyújtottam be, öt esetben éltem az azonnali kérdés lehetőségével. A közigazgatással és az önkormányzatok működésével 11, szociális jellegű témákkal szintén 11, egészségügyi kérdésekkel öt esetben foglalkoztam. A pénzügy, az adó és a költségvetés hatszor szerepelt megszólalásaimban. A környezet védelmét is fontosnak tartottam: tíz indítványomból nyolc a megújuló energiaforrásokkal, kettő a zajvédelemmel foglalkozott. A panelprogram három esetben szerepelt beadványaim között. Ezeken kívül a társasházak, a közbiztonság, az idegenforgalom, a nonprofit szervezetek aktuális kérdéseiben mondtam véleményt, tettem javaslatot és felvetettem az aquincumi híd ügyét is.

Milyen az önkormányzatok képviselete az Országgyűlésben?

– Készítettem egy felmérést, amiből kiderült, hogy a képviselők harmadának van valamilyen önkormányzati kapcsolata. Vagy tagja egy helyi képviselő-testületnek vagy valamilyen szintű választott vezetője. Szó volt korábban arról, hogy polgármester ne lehessen országgyűlési képviselő. Nem tartottam jó javaslatnak. Tapasztalatom, hogy bármelyik politikai oldalt is képviseljük, a közvetlen lakossági kapcsolatunk jó hatással van a törvényhozás munkájára.

Nem sok egyszerre országgyűlési képviselőnek és polgármesternek lenni?

– A két választott funkciót én egynek tekintem. Tény, hogy sokat dolgozom. Ám, ha van eredménye a munkámnak, és van, akkor nem érzem fárasztónak közéleti tevékenységemet, sőt…

Mennyi az a sok?

– Korábbi munkahelyeimen megszoktam, hogy korán kelek, későn fekszem. Ezt a munkarendet megtartottam, reggel 6-kor már dolgozom, és úgy 11 felé kerülök ágyba. Munkaszüneti napokon van időm jobban elmélyedni a különféle anyagokban. Egy hétvégén úgy ezeroldalnyi írás gyorsolvasására vagyok kalibrálva.

Ebben az évben volt már egy megmérettetése, sikerrel vette az akadályt. Idén ősszel önkormányzati választások lesznek. Hallottam olyan vélekedést, hogy azt már kihagyja, megelégszik a parlamenti képviselőséggel.

– Így volt ez a korábbi önkormányzati választások előtt is. Akkor is azt terjesztették, hogy nem indulok. Vállalom az őszi megmérettetést!

És indul?

– Ha a szocialista párt megtisztel jelölésével, akkor az őszi megmérettetést is vállalom. Ez június közepén dől el.

Ha megkapja a bizalmat, milyen célt tűz maga elé?

– Most azon dolgozom, hogy ebben az esetben olyan csapattal induljak neki a választásnak – és itt a csapaton van a lényeg –, amellyel az eddigi önkormányzati politikánkat, városépítő munkánkat, hagyományaink megőrzését, kulturális missziónkat folytathatjuk, városrész-fejlesztési víziónkat meg tudjuk valósítani. Azt szeretnénk elérni a választásokon, hogy vezetésemmel a következő ciklusban is többségünk legyen a kerületi képviselő-testületben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj