XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/03/18/a-geotermikus-energia-reven-40-szazalekkal-csokkent-a-futesi-koltseg-a-hun-utcaban/

Témák A-Z

A geotermikus energia révén 40 százalékkal csökkent a fűtési költség a Hun utcában

ARCHÍV | 2010. március 18. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

A Hun utcai társasházMintául szolgálhat a panelházak energiatakarékos korszerűsítéséhez a Hun utca 1-15. alatt tavaly megvalósult beruházás, amely első fűtési szezonjának tapasztalatait összegezheti hamarosan a tavasz beköszöntével. Ezt a beruházást tekintette meg Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármesterének társaságában. Az eseményen részt vett a kerület másik országgyűlési képviselője, Szanyi Tibor és az MSZP főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba is.

Sikeres volt az új fűtési rendszer első szezonja

A tapasztalatokat összegezve Fekete László, a ház közös képviselője elmondta: 40 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérni a hőszivattyú üzembe helyezésének köszönhetően. Nem váltak be azok az aggodalmak sem, hogy -15 Celsius fok alatti hőmérséklet esetén nem lesz elegendő a megújuló energiára épülő rendszer alkalmazása, s lehetőség ugyan van arra, hogy szükség esetén elektromos energiával segítsenek rá a megfelelő hőmérséklet eléréséhez, ám erre egyetlen alkalommal sem volt szükség. A 256 lakásos házban zavartalanul tudták biztosítani a meleget a szokatlanul hideg és elhúzódó télen.

A közös képviselő elkalauzolta a vendégeket a ház két hőközpontjának egyikébe, ahová vezetékeken keresztül érkezik a termelő kutak és búvárszivattyú révén a földből kiszivattyúzott víz, amely a lehűtést követően egy másik vezetéken jut vissza a talajba. – Egyetlen köbméter vizet sem emelünk ki a földből úgy, hogy az ne jutna vissza – hangsúlyozta a közös képviselő. A 14 fokos vízből 5-6 fokot vonnak el a berendezések révén, s ezt az energiát hasznosítják. A rendszerben 62-63 fokos víz kering, ennek sebességét szabályozva lehet biztosítani a kívánt meleget a lakásokban – emelte ki Fekete László. A Hun utcában egyébként elsőként alapos kutatásokkal azt térképezték fel, rendelkezésre áll-e megfelelő mennyiségben talajvíz: ez adott volt, s a talaj adottságai is kiválóak voltak a beruházáshoz. A Rákospatak egykori hordalékterületén 10 méteres kavicsréteg alatt 10 méteres agyagréteg található, a hasznosított vizet pedig 15 méter mélyről hozzák a felszínre.

A 165 millió forintból megvalósult beruházás eredményeképp a Hun utcai társasház teljes egészében leválhatott a távhőről, s a következő 20 esztendőre a rendszert kiépítő társasággal szerződött. Lakásonként – az otthonok méretétől függően – 220-480 ezer forint közötti összeget költöttek a korszerűsítésre, amelyet állami támogatás segítségével finanszíroztak.

A geotermikus energia a következő évek egyik kulcsterülete

– Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, számos akadályt kellett leküzdeni, jogi kérdésekre kellett megtalálni a választ – fejtette ki dr. Tóth József. A polgármester példaként említette, hogy nem volt egyértelmű, hogy bányajáradékot kell-e fizetni ilyen esetben. Emellett jogszabályi változtatásokra is szükség volt, s a kerületi önkormányzat igyekezett segíteni a megújuló energia ilyen célú alkalmazását és a környezetbarát fűtési rendszer kiépítését. Az előkészítés azonban megérte, hiszen a beruházás és a tapasztalatai igazolják, hogy hasonló korszerűsítések révén a korábbinál lényegesen olcsóbban és környezetkímélőbb technológia révén fűthetnek a családok.

– A geotermikus energia használatának elterjesztése lesz a következő évek egyik legfontosabb feladata – emelte ki a polgármester, aki szerint állami ösztönzésekre is szükség lesz ahhoz, hogy a társaságok belevágjanak a Hun utcaihoz hasonló hőszivattyús korszerűsítésekbe.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj