XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/03/09/atalakul-es-megszepul-a-volga-szallo-tersege/

Témák A-Z

Átalakul és megszépül a Volga szálló környéke

ARCHÍV | 2010. március 09. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Régóta lehet tudni: a hajdani Volga szálló sem küllemében nem vonzó, sem funkcióját tekintve nem felel meg mindannak, ami egy modern városi szállodától elvárható. Egy folyamatosan épülő és szépülő környéken avitt külsejével igencsak kirítt környezetéből, miközben a XIII. kerület egyik legforgalmasabb csomópontjában rendre változást, épülést és szépülést láttak és látnak az erre járók. Sorra egymás után születtek a környéken az új épületek, irodaházat adtak át a Váci úton kifelé haladva a jobb oldalon Váci 33 néven két és fél évvel ezelőtt, a másik oldalon pedig nemrégiben avatták a Capital Square impozáns együttesét. A Váci út és a Dráva utca sarkán nem új ugyan, de rendkívül impozáns az ELMŰ székháza. Ilyen környezetben egyre sürgetőbbé vált a Volga szállóként ismert Ibis hotel sorsának rendezése.

Mára elavult az 1971-ben épült szálloda

A kerület vezetésének és az itt élőknek ez az igénye találkozott a szálloda tulajdonosának, az Accor Pannonia Hotels Zrt-nek a szándékával, amely a piaci elvárásokra alapozva úgy döntött, a XXI. század követelményeinek megfelelő létesítménnyel váltja fel az idejétmúlt hotelt. A 320 szobás komplexumot ugyanis képtelenség volt gazdaságosan üzemeltetni, annak hőtechnikai, épületgépészeti kialakítása elmaradott, sem a belmagasság, sem az alaprajzi adottságok sem a burkolatok milyensége nem volt megfelelő a hatékony üzemeltetéshez. A vendégek száma elmaradt a reményektől, mivel kívánnivalót hagyott maga után a szobák mérete és kialakítása, de más tekintetben sem tudta kielégíteni az igényeket a szálloda.

Az 1971-ben épült ingatlanban az akkor szokásos megoldásokat alkalmazták, amelyek jelentős része mára tarthatatlanná vált. Jó példa erre az óriási főzőkonyha a hozzá csatlakozó raktárral, hiszen a harminc évvel ezelőtti gyakorlat szerint mindent a helyszínen készítettek, amely megkívánta a méretes kiszolgáló egységeket. Ma már más az élelmiszerkészítés és –ellátás módja egy modern szállodában, s noha ennek megfelelően igyekeztek átalakítani a teret, konferenciatermekkel szerették volna jobban kihasználttá tenni a szállodát, egyértelműen látszott: ezek a helyiségek egy rendezvényüknek ideális helyszínt kereső cégek, vállalkozások, intézmények számára nem ideálisak.

A telek adottságai kitűnőek

Megérett tehát az idő a változtatásra. Erre pedig kiváló lehetőséget adnak a telek adottságai. Egyfelől elhelyezkedése, amely a XIII. kerület vonzó és forgalmas pontján rendkívül jó közlekedési adottságokkal rendelkezik, s a városszerkezetben is fontos szerepet tölt be. Másfelől a terület mérete is ideális, az ugyanis elég nagy ahhoz, hogy a szállodával egyidejűleg jóval nagyobb szabású fejlődés kezdődhessen ezen a kitűntetett helyszínen. Az elképzelések szerint a szállodán kívül épülhet itt egy irodaház is, amely szerves egységet, tökéletes összhangot alkothat majd a hotel épületével.

Tervpályázatot írtak ki az új épületre és környezetére

A kerületi főépítész, Arató György kezdeményezésére tervpályázatot írt ki a telek tulajdonosa, amelynek célja az volt, hogy egy átfogó, a terület adottságaira építő terv szülessen, amely önmagában is figyelemreméltó, ugyanakkor illeszkedik a Váci út és a Dózsa György út kialakult képéhez, a már elkészült fejlesztésekhez. – Nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy nemcsak a Váci úti irodafolyosó továbbfejlődésének lehettünk tanúi az elmúlt években, hanem alaposan megváltozott a Dózsa György út képe is – emelte ki a főépítész. Átadták a Spirál Irodaházat, a VI. kerületi szakaszon az ING irodaegyüttesét, s a megújulás folytatódik: sorra kerül a Rehab Zrt. ma benzinkútnak és irodaháznak helyet adó tömbje, s tervek vannak a Dózsa György út északi oldalán, közvetlenül a Volga szálló épületegyüttese mögötti, ma autószervízként használt tömbre is. Ennek kerületi szabályozási terve rendelkezésre áll, a fejlesztési lehetőség adott.

A tervpályázat győztese a Finta József nevével fémjelzett Finta és Társai Építész Stúdió lett, a második helyezett pedig a Paulinyi Gergely vezette csapat a Mérték Építész Stúdió képviseletében. Előbbi egy hagyományosabb, internacionális tervet tett le az asztalra, amely kevésbé innovatív, ugyanakkor a világ bármely városában megállná a helyét, s amelynek eredményeképp egy harmonikus, jól megélhető utcakép születhetne. Utóbbi csapat egy jóval újszerűbb elképzelést vetett papírra egy rendhagyó megjelenésű üveg-acél szerkezetet felvázolva, amelynek megépítése nem feltétlenül gazdaságos, ugyanakkor rendkívül impozáns. Egyelőre a fejlesztő még nem döntött arról, hogy melyik terv valósulhat meg, hiszen mindkettő nagymértékben hozzájárulna a környék látványos megújulásához.

Az impozáns épületegyüttes mellett közparkkal is gazdagodik a kerület

Ami biztos, hogy bármelyik terv válik is valóra, a kerületnek nem kizárólag a Volga szálló helyén születendő nívós épületegyüttes révén lesz nyeresége. A beruházás eredményeképp ugyanis egy hozzávetőlegesen 4 ezer négyzetméteres park is születik. A februári testületi ülésen elfogadott új kerületi szabályozási terv értelmében zöldterület kialakításakor közös kertépítészeti tervet kell kidolgozni a szálloda területéhez tartozó magánterületre és a metrófeljáró szomszédságában lévő fővárosi önkormányzati területre annak érdekében, hogy ez egységes képet kapjon, és jól használható legyen a kerületiek számára. Ezt segítheti, hogy ez a park várhatóan nem csupán a Váci út és a Dózsa György út felől lesz megközelíthető, hanem átjárható lesz az Angyalföldi utca felé is. A projekt nagy nyeresége lesz a zöldterület, amely a ma teljes egészében aszfaltozott, parkolásra használt részt válthatja fel.

A szállodával egyidejűleg egy A kategóriás, 15 ezer négyzetméteres irodaház is épül a területen. Egyelőre nem tisztázott, hogy ennek ki lesz a fejlesztője, könnyen elképzelhető azonban, hogy – noha az üzemeltetésben a későbbiekben nem kíván szerepet vállalni – a szálloda beruházója magára vállalja ezt. Ennek előnye, hogy egyidejűleg történik a kivitelezés, egységes arculatot kap az ingatlanegyüttes, s belátható időn belül megújulhat a teljes térség. A kapacitások adottak, s előny az is, hogy beruházóként vannak már tapasztalatai a társaságnak. Így amennyiben a finanszírozásról sikerül gondoskodni, akkor megvalósulhat ez a projektelem is.

Az ütemezés

Az elképzelések szerint még az idei esztendőben elkészülhetnek a részletes tervek, jövőre pedig megkezdődhet az egykori Volga szálló bontása. Ez várhatóan egy-másfél évet vesz igénybe, s azt követően startolhat az építkezés. Ha minden jól halad, akkor 2013 elején megnyithatja kapuit egy új, színvonalas szálloda a Váci út és a Dózsa György út sarkán.

A jövő a business szállodáké

Fontos eleme lesz az új szálloda a Váci úti folyosónak a szállodakínálat ellátottságának biztosítása szempontjából is. Jelenleg ugyanis a Váci út legbelső szakaszán a Westend Hilton üzemel, ám onnan kifelé indulva jó ideig nem talál hasonló szálláslehetőséget a vendégek. A tervek szerint a Lehel tér közelében épülhet egy kisebb szálloda, s szintúgy itt bővülhet a hotelkínálat a Ferdinánd híd északi oldalára tervezett új bevásárlóközponthoz kapcsolódóan. A jövő egyébként szakemberek szerint a business szállodáké. Olyan hotelekre van szükség, amelyek képesek kielégíteni az üzleti céllal utazók, a hivatalos útra érkezők igényeit, ezek ugyanis a tapasztalatok szerint megfelelnek a turisták igényeinek is.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj