XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2010/01/26/csaladi-napkozivel-bovul-a-gyermekek-ellatasa/

Témák A-Z

Családi napközivel bővül a gyermekek ellátása

ARCHÍV | 2010. január 26. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Ismét példaértékű kezdeményezéssel bővíti intézményhálózatát a XIII. kerületi önkormányzat. A családi napközik rendszere nem bevett gyakorlat az önkormányzati intézmények sorában, ám a kerület vezetése úgy határozott, a bölcsődei ellátás kiegészítésére bevezeti ezt az újítást. A magánszféra területén már ismert megoldást kedvelik a szülők, ám aki ilyen csoportba szeretné járatni gyerekét, annak rendszerint mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Nem úgy a helyhatóság által biztosított ellátás esetében: a XIII. kerületben ugyanis – a bölcsődékhez hasonlóan – ingyenes lesz a családi napközi szolgáltatása is a kerületi lakosoknak. Ezzel újabb elemmel gyarapodik a 0 és 3 év közötti gyerekek ellátórendszere a városrészben.

A helyszín az Esküvő köz lesz: itt a felnőttorvosi rendelő Révész utcába költözését követően felszabadult épület biztosítja majd a mindennapi játszó- és pihenőhelyet a kicsiknek. Az épületben három telephelyet alakítanak ki, ennyi csoport kezdhet tehát működni a felújítást illetően. Az épületegyüttest ugyanis a kisgyerekek gondozására alkalmas helyszínné alakítják, s emiatt nagyjából egyhónapos munkálatok előzik meg a nyitást. A tervek szerint már az első negyedévben fogadóképes lesz a kerület első családi napközije, ahová 21 kisfiú és kislány járhat naponta.

A családi napközik sok tekintetben hasonlítanak a bölcsődékre, eltérnek ugyanakkor azoktól annyiban, hogy családiasabb légkörben gondoskodnak a gyerekekről. Kisebb csoportokat alakítanak ki, így 5-7 pici tölti majd egy légtérben mindennapjait. Egy-egy ilyen közösség tagjaira két gondozónő ügyel. A szülők kívánságához igazodva igyekeznek kialakítani a szolgáltatásokat, a megszokott segítők persze itt sem maradnak el. Így fejlesztő pedagógus áll a kicsik rendelkezésére, továbbá gyerekpszichológus szintén rendszeresen elérhető lesz. Ám amennyiben más igényeket is megfogalmaznak a famíliák, akkor a családi napközi keretei között mód nyílik egyéb szolgáltatásokra.

A nyitva tartás tekintetében szintén nagy rugalmasságot igyekszik tanúsítani a családi napközi. A kezdeti időszakban reggel 7 órakor nyitnak a helyiségek és délután 17 óráig vigyáznak a gyermekekre, ám ha a szülők napi életritmusa más megoldást tesz szükségessé, akkor ezen módosíthatnak.

Hamarosan lehet jelentkezni a családi napközibe, amelynek részleteiről idejében tájékoztatást adunk honlapunkon. Nem kell aggódnia annak sem, aki a kezdeti időszakban még nem tudja vagy nem akarja beíratni csemetéjét valamelyik csoportba, a későbbiekben ugyanis hónapról hónapra lehet ugyanis jelentkezni az önkormányzat Szociális Osztályán az elhelyezésre.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj