XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/2009/11/26/felavattak-a-vatea-radiotechnikai-gyar-emlektablajat/

Témák A-Z

Felavatták a Vatea Rádiótechnikai Gyár emléktábláját

2009. november 26. - Frissítve Egyéb

A Vatea Rádiótechnikai Gyár a hazai híradástechnikai ipar egyik legismertebb vállalkozása volt, alapítója Patay Imre gépészmérnök. A Vatea saját fejlesztésű kolloidos eljárással készült elektroncsöveivel 1925-től a hosszabb élettartam miatt a világpiacon is előkelő helyet vívott ki. A gyár világelső volt a két -, illetve háromrácsos elektroncsövek kikísérletezésében is.

A Vatea speciális termékei voltak a gáztöltésű hangolásjelző csövek. Ezeket a hazai rádiógyárak közül főleg a Standard és a Philips alkalmazta készülékeiben. Elsőként állítottak elő telefon-berendezéseket biztosító, védő csöveket.  Patay Imre 1929-ben a vákuumelektronikában elért eredményeivel – az akkor még ritkaságszámba menő – műszaki doktori címet szerezte meg. A Philips fantáziát látva a vállalatban növelte a termelést, majd 1930-ban a gyár maga is saját rádiókészülékkel jelent meg piacon. A Vatea Touring nevet viselő telepes készülék a középhullámú sáv vételére is alkalmas volt, és – ami még külföldön is újdonságnak számított – hordozható volt.

A Vatea műhelye a megnövekedett gyártási programot már nem győzte, és 1931-ben a Váci u. 169 alatti saroktelekre költöztek. A korszerű gyár ünnepélyes felavatásán többek között megjelent József Ferenc főherceg. Az új telephely gyártmánybővülést és minőségbeli átalakulást jelentett. Az adócsövek kiterjedt gyártását végezték főként holland licensz alapján. Az 1939-es fúziót követően megalakult a Magyar Philips Művek Rt. A Vatea a világcég egyik gyáregysége lett, az itt gyártott csövek a Philips márkanevet viselték.

A vállalatot 1949-ben államosították, 1951-től Magyar Adócsőgyárként folytatta működését, 1966-ban a Tungsram egyik gyártelepe lett. A Tungsram az 1970-es évektől főként a világítástechnikára koncentrált. Később a General Electric átvette a vállalat irányítását, az adócsőgyártást 1990-re megszüntették.

Az egykori Vatea Rádiótechnikai Gyár helyszíne a térképen.

 

A múlt századfordulóra Angyalföld a magyar gépipar egyik legnagyobb központjává fejlődött. A Millennium évében a fővárosba koncentrálódott gépgyártás 18 legjelentősebb gyára közül a Váci úton működött, 9-10 ezer munkást foglalkoztatva. Később a fővárosi gyári munkások negyede dolgozott Angyalföldön. Az üzemek többsége egészen a rendszerváltozásig működött. Azután azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, a gazdasági átrendeződés a Váci úti gyárak megszűnését hozta, helyükön ma bankok, iroda- és szolgáltatóházak magasodnak. Ma ez a terület a Váci úti irodafolyosónak ad helyet, s ezzel a főváros egyik leglátványosabb fejlődésének színtere.

Vissza

Díjaink, elismeréseink