XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/10/16/tomegeket-vonzanak-rendezvenyek/

Témák A-Z

Tömegeket vonzanak a kerületi rendezvények

ARCHÍV | 2009. október 16. - Frissítve Kulturális hírek

UtcabálTöbb, mint 273,1 millió forinttal támogatta 2008-ban a kerületi közművelődési tevékenységeket az önkormányzat, az állami normatíva csaknem 120 millió forint volt. Ebben az évben a helyi támogatás összege 273,7 millióra növekedett, annak ellenére, hogy az állami normatíva 113, 6 millióra apadt. Más eszközök is szolgálják a közművelődést, így a többi között az, hogy az Angyalföldi Láng Művelődési Központ (LMK) közművelődési tevékenységét az épület ingyenes használatba adásával segíti a helyhatóság, s emellett évente 15 millió forintnyi támogatást nyújt. (Az Angyalföldi Láng Közművelődési Egyesület 26 együttesen csaknem ezres nagyságú tagság civil szervezet működését biztosítja. A Lángban könyvtár is működik, és az LMK ad otthont évek óta az Országos Népművészeti Kiállításnak. Rendezvényeit éves szinten több mint 150 ezren látogatják.)

A közművelődési feladatokat döntően az általa alapított Közművelődési Nkft. közreműködésével látja el az önkormányzat. Színterei a Polgármesteri Hivatal (Városház Galéria) és különböző intézmények, így az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház, az Angyalföldi Láng Művelődési Központ, az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, az Iránytű Információs és Tanácsadó, az Újlipótvárosi Klub-Galéria, a Vízöntő Pinceklub. A közművelődési tevékenységekben részt vesznek a kerületi intézmények, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyházak és magánszemélyek. Anyagi támogatásukon túl szakmai segítséget és helyszínt biztosít a helyhatóság kulturális tevékenységükhöz.

Tallózás az eseményekből

A kerület megalakulásának évfordulója tiszteletére szervezett Kerületi Hetek programsorozat minden korosztály számára szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nyújtott. Az Életmódnap, a Vízi Majális, a kerületi kisebbségi önkormányzatokkal együttműködve szervezett Nemzetiségi Fesztivál, az Utcabál évente 25-30 ezer látogatót vonzott. A Szent Mihály Napi Búcsú megszokott eseményei mellett nagy tetszést aratott a Hagyományőrző Tűzoltó Egyesület bemutatója és versenye.

A József Attila Művészeti Napok programkínálata 2008-ban kiállítás-megnyitóval és a Mistral együttes koncertjével, idén Érdi Tamás zongoraművész pódiumműsorával bővült. A Helytörténeti Gyűjtemény a Múzeumok Éjszakáján tavaly és idén egyaránt retró-programmal és retró-büfével várta az érdeklődőket, akik a korábbi évekhez képest jóval nagyobb számban látogatták a programot. Neves világzenei együttesek, hangulatos nyáresték és magas nézőszám jellemezték a Nyáresti koncerteket a Szent István parkban.

Sikeres volt a Civil Nap. Idén ehhez csatlakoztak a testvérvárosok civil szervezetei. A folyamatos tájékoztatás érdekében elektronikus Civil Hírlevelet indított útjára az önkormányzat, és díjmentes működési infrastruktúrát biztosított több szervezet (például a Vadrózsa, a Nagycsaládosok, az Önkontroll vagy a Stella kórus) számára a közművelődési létesítményekben. A hátrányos helyzetűek nagy eseménye volt a Roll Dance együttes részvételével szervezett a kerekes székesek nemzetközi táncfesztiválja, amelyre több neves hazai előadóművész is elfogadta a felkérést, és műsorával színesítette a rendezvényt.

Zenei rendezvények, színházi élet

Kimagasló komolyzenei rendezvény volt Mozart Varázsfuvolájának bemutatója. A teltházas előadás magas művészi színvonalon szórakoztatta az egybegyűlteket az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ színháztermében. Itt rendezték meg az Óbudai Danubia Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenyét a kerület 70. születésnapja alkalmából, és idén szintén teltházzal került sor a Liszt Ferenc Kamrazenekar koncertjére. Évente hagyományosan az Angyalföldi Ősz rendezvénysorozat keretében rendezik meg a Kórustalálkozót. A fellépő együttesek között volt ebben az esztendőben a Capo di Tutti i Capi Kórus és az Ostravai Akadémiai Kórus Csehországból. Gazdagították a helyi kulturális életet a kerületi templomok nívós komolyzenei hangversenyei, kulturális rendezvényei is, melyek szintén élvezhették önkormányzatunk támogatását.

A könnyűzene, a folklór, a klasszikus jazz műfaját képviselő előadók és csoportok a szabadtéri nagyrendezvényeken, az AJAMK KultTerasz programsorozatában és a Gyermekház ifjúsági sorozatában léptek fel. Új kezdeményezés volt a Sebő-klub programjainak „meghonosítása” a művelődési házban, akárcsak a felnőtt- és gyermekszínházi sorozat indítása. A bérletes színházi program keretében vendég volt a Turay Ida Színház, a Karinthy Színpad, a Körúti Színház. 2009-ben 7 felnőtt-, 17 gyermekszínházi előadásra és 16 pódiumműsorra került sor.

Kiállító kerület vagyunk

A XIII. kerület 2008-ban 38, ebben az évben eddig 19 saját szervezésű kiállításnak adott otthont. A képző- és iparművészeti bemutatók legfőbb helyszíne az Újlipótvárosi Klub-Galéria, az AJAMK Mácsai-terme és a Városházi Galéria. A Klub-Galéria jó megközelíthetősége és modern felszereltsége következtében a főváros egyik színvonalas és rangos kiállítótere, amely a művészek kedvelt találkozóhelyévé is vált. Az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban népi iparművészeti kiállítást, a Vízöntő Pinceklubban fotókiállítást láthattak az érdeklődők. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás is volt elmúlt évben és idén. A Kulturális Örökség Napjai program keretében évente helytörténeti sétával ismerhették meg a kerület nevezetességeit az érdeklődők.

Öntevékeny amatőrök

Számos amatőr művészeti csoport fenntartását, működési körülményeinek biztosítását segíti az önkormányzat. A Hortus M. Singers énekegyüttes az AJAMK művészeti csoportjaként működik csaknem tíz éve. A nyugdíjas hölgyekből álló Zengő kamarakórus 2007-ben alakult, a Szépkorúak Táncklubja szintén több éve működik. A táncterülethez számos tanfolyam is csatlakozik: társastánc, hastánc, salsa, flamenco, akrobatikus rock and roll, néptánc szerepel a listán. Az amatőr művészeti tevékenység keretében 2009-ben már harmadik alkalommal került sor a Senior Társastánc Versenyre.

Már hagyományos az ELTE pszichológia szakosok háromnapos rendezvénysorozata, az AJAMK-ban tartott a Pszinapszis. Szakmai műhelymunka, workshopok, előadások, tanácsadások mellett kikapcsolódást, szórakozást biztosító koncertek várják a rendezvényen az egyetemistákat és a fiatal korosztályt. Az idősebb korosztály számára kedvelt program az Életmódnap, a Napsugaras Ősz, az egészségnapok. Tavalytól új program startolt, az életmódhétvégék sorozata otthonszépítő, kiskert, újrahasznosítás témakörökben.

Az Iránytű Iroda széleskörű szolgáltatásokkal áll a fiatalok rendelkezésére. A kábítószer-használatot megelőző, felvilágosító elterelés-szolgáltatást 2008-ban 38-an vették igénybe. Előadásokat tartottak az AIDS-prevenció témájában, általános iskolában 245 órát, középiskolákban 71 órát.

Gazdag szabadidős választék

A gyermek- és ifjúsági programok szervezése során – a szórakoztatáson, az élmény-nyújtáson túl – az oktatási tartalmak kiegészítése és a tehetséggondozás a cél. A Helytörténeti Gyűjteményben rendszeresek voltak a múzeumpedagógiai foglalkozások a kiállításokhoz kapcsolódóan vagy a pedagógusok kérésének megfelelően a tananyaghoz illeszkedően. Az ország professzionális drámapedagógiai társasága, a KÁVA Kulturális Műhely havi 4-6 alkalommal tart foglalkozást az általános és középiskolás korosztály számára. Folytatódtak a korábbi évek hagyományos programjai, az ingyenes mesemozi, a „Hahó, Öcsisajt!” és a Mesés Mókáció (zenés műsor, kézműves foglalkozás, filmvetítés), az Óperencia bérletes gyermekszínházi sorozat óvodásoknak és iskolásoknak. Eseti koncertek színesítették a kínálatot (Kolompos együttes, Gryllusz koncert, Levente Péter, Alma együttes).

Jó helyre jutott a pénz

A felsoroltakon kívül még számos színvonalas program, rengeteg ember számára kikapcsolódási lehetőséget nyújtó esemény gazdagította a sort. A kerület kulturális és közösségi életét gazdag, sokrétű, színvonalas programkínálat és tevékenység jellemzi. Az önkormányzat által támogatott eseményeken 2008-ban 446 ezer, 2009 első félévében 225 ezer érdeklődő vett részt.

J. G.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj