XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/09/09/korszeru-szep-napsugar-ovoda/

Témák A-Z

Harminc éves, mégis korszerű és szép a Napsugár óvoda

ARCHÍV | 2009. szeptember 09. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Napsugár óvodaSzép születésnapi ajándékot kapott a Napsugár Tagóvoda abból az alkalomból, hogy idén lett 30 éves. Egy átfogó, 145 millió forint értékű felújítást követően szeptember 8-án adta át a 108 férőhelyes, 4 csoportos létesítményt a kicsinyeknek, a pedagógusoknak és a szülők képviselőinek dr. Tóth József a kerület polgármester.

A Thurzó utca 6-8. sz. alatti Napsugár Tagóvoda a ’70 – es évek második felének Lakóterv típusterve alapján épült. A 2007. végi állapotfelmérés megállapítása szerint az épületegyüttes megérett egy teljes körű felújításra. A beruházás nagysága miatt két nyárra ütemezték a munkálatokat.

Az épület földszinti alapterülete: 350 négyzetméter, ebből a volt kazánhelyiség területéből kialakított új tornaterem 36 négyzetméter. A földszinten 2, az emeleten 4 foglalkoztató található. A felújítás során az irodák, és a foglalkoztatók az emeletre kerültek, ennek köszönhetően a gyermeköltöztető megnövekedett.

A rekonstrukció első ütemeként tavaly nyáron elvégezték a homlokzati hőszigetelés felét, kicserélték a külső közművezetékeket, a homlokzati nyílászárókat, sor került a lapostető víz- és hőszigetelésére, új gázkazánt szereltek be, s kialakítottak egy tornatermet.

Idény nyáron folytatódott a munka: a második ütemben befejezték a homlokzati hőszigetelést, végeztek a burkolással, festéssel. Felújították az elektromos vezetékeket, a fűtési rendszert, ekkor vált esedékessé a vízvezetékek és a csatorna gépészeti megújulása, a belső nyílászárók cseréjét. Megszépült a terasz, és akadálymentesítették az óvoda földszintjét.

– A kerület a világgazdasági válság ellenére folytatja tovább a költségvetésben tervezett felújításokat és építkezéseket – mondta dr. Tóth József. – Ezen túlmenően az oktatásban is ugyanúgy megmaradtak a pluszjuttatások, mint a többi ágazatban. A jövő évre nyugodt tervező munka elé nézünk, takarékos, de biztonságos költségvetést ígérünk – emelte ki a kerület polgármestere.

Galuszkáné Orbán Ágnes tagóvoda-vezető örömmel vette át a felújított létesítményt, majd idézte az óvoda nevelő-testületének hitvallását: Nincs két egyforma gyémánt, mindegyikben más a szépség. nincs két egyforma gyermek, mindegyikben más az érték.

Az ünnepséget a Napsugár tagóvodába járó kicsinyek, majd a régi óvodások rövid műsora követte, amelynek részeként Püss Ferenc hegedűművész szólója és Földes Márton ifjú tornász rövid bemutatója szórakoztatta az egybegyűlteket.

A rekonstrukció ó az óvoda dolgozói, és a gyerekek igényeit figyelembe véve, határidőre készült el. Az épületrekonstrukció terveit az ARCON Kft. készítette, a kivitelezést a Construm Kft. végezte.

A 2009-es évben kilenc tagóvodában együttesen 315 millió forint értékben folytak építési munkálatok a XIII. kerületben. Ezek közül kiemelkedik a Napsugár Tagóvoda teljes rekonstrukciója. A Varázskarika Tagóvoda férőhely-bővítése 70 millió forintba, a Napraforgó Tagóvoda férőhelybővítése 15 millió forintba került.

A folytatás sem várat sokáig magára, hamarosan a Petneházy utca 83. alatti óvoda felújítása, bővítése következik, illetve egy 75 férőhelyes óvoda és 40 férőhelyes bölcsőde születhet a Váci út 88-90. alatt.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj