XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2009/08/31/megujulas-tutaj-utcaban/

Témák A-Z

Egyszerre érződik a tradíció és a megújulás a Tutaj utcában

ARCHÍV | 2009. augusztus 31. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Bejárás a Pannónia Általános IskolábanA meglévő épületnél a stílushűség, az új szárnynál a kor építészeti kultúrája volt a vezérfonál a Pannónia Általános Iskola felújításakor – ismertette a kiindulási pontot dr. Tóth József, a XIII. kerület polgármestere. A bejárás alkalmával a sajtó munkatársai is meggyőződhettek arról, hogy a Tutaj utcában található szép régi épület újjá varázsolásakor valóban sikerült ötvözni e két szempontot.

Az előcsarnokba belépve már rögtön látni nyomát a kitartó munkának: az érkezőket elirányító tábla nemcsak praktikus, hanem megjelenésével azonnal jelzi, itt bizony ügyeltek a belsőépítészetre is. Az aulában modern környezetet és egybefüggő ülőfelületeket alakítottak ki, amely egyfelől kiváló találkozási pont, másfelől a büfé vásárlói számára ugyancsak helyet biztosít.

Az összesen negyven tanterem mindegyikében a majdani használók igényei szerint alakították ki a belső teret. Az angol teremben például a falakat angol helyszínek képei díszítik, a kisebbeknek szánt osztályok esetében pedig akad rá példa, hogy a bútorok elhelyezésének variálásával teremtenek más közösségi hangulatot. A nagyjából 100 négyzetméteres könyvtár a második emeleten fogadja az olvasókat, itt összesen 20 ezer kötet közül válogathatnak kisebbek és nagyobbak. A bálterem a harmadikon maradt, ám a korábbinál lényegesen korszerűbb külsőt kapott: tükörfal és a hozzá kapcsolódó öltözők teszik praktikussá.

A sport terén hagyományosan élen járnak a Pannónia Általános Iskola tanulói versenyeken, nem véletlen, hogy nagy hangsúlyt helyeztek a tervezéskor a tornacsarnokra. Az önálló szárnyban kialakított két tornaterem közül a nagyobbikhoz lelátó is kapcsolódik. Mindkét terem kettéválasztható, így egyidejűleg négy tornaórán mozoghatnak a tanulók. Az új épületrész tetején pedig teraszt alakítottak ki.

A kerületben egyébként 2500 óvodás, 4500 általános és 2000 gimnáziumi tanuló jár az önkormányzati intézményekbe – ismertette dr. Tóth József. S hogy folyamatosan növekszik az igény, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén hozzávetőlegesen 1000 gyerek kezd óvodába járni, míg az általános iskola első osztályába 590-en jelentkeztek. A Pannónia Általános Iskolába összesen 600 tanuló – közülük 82 elsős – jár a 2009. szeptember 1-jén kezdődő tanévben, ám az intézmény kapacitása alkalmas a diákok számának gyarapítására, hiszen összesen 800-an tanulhatnak egyidejűleg az intézmény régi-új épületében. A mostani átfogó rekonstrukcióval és bővítéssel egyébként a Pannónia Általános Iskola átvette eddigi tagiskolájának, a Kék Iskolának a feladatait is.

Nem ez az egyetlen általános iskola, ahol a tradíció és a megújulás együtt volt jelen a rekonstrukció során: a Csata utcai Általános Iskola, az Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola Dózsa György úti épülete és a Prizma Általános Iskola és Óvoda Váci úti ingatlana szintúgy hasonlóan impozáns, nagyjából 100 éve épült épületben működik – immár felújítva.

Az önkormányzat iskoláiban egyébként kompetenciaalapú oktatás folyik, amelynek részeként nagy hangsúlyt fektetnek a nyelvi programokra, az egészségszűrésre, de drámapedagógia és számítógépes ismeretek terén szintúgy gyarapíthatják ismereteiket a diákok. Objektív értékmérők is igazolják a teljesítményt: összességében 4,37-es átlagot értek el az előző tanév végén érettségizettek a kerületi iskolákban.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj