XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/globalis/

Témák A-Z

Mi a globális felmelegedés legnagyobb veszélye?

Globális felmelegedésA globális felmelegedés kifejezés kissé megtévesztő, mert azt sugallja, hogy a klímaváltozás „csak” az átlaghőmérséklet emelkedését jelenti. A legtöbben arra gondolnak, hogy legfeljebb kicsit melegebb lesz nyáron, de kevesebbet kell fűteni télen.

Nem ilyen egyszerű a dolog. A klíma rendkívül bonyolult rendszer, amelyben a legapróbb módosulás sok áttételen keresztül hatalmas és gyakran kiszámíthatatlan változásokat eredményezhet.

A nagy mennyiségben kibocsátott üvegházhatású gázok hatására a földi légkör átlagos hőmérséklete valóban emelkedik. Ennek hatására például olvadni kezdtek a sarki jégtakarók, ami miatt a felszínre érkező napsugarak nagyobb hányada nyelődik el. Míg a fehér színű jégről a napsugárzás nagy része visszaverődik, a víz már elnyeli a sugárzás jelentős részét. Ebből adódóan még jobban emelkedik a hőmérséklet.

Ugyanakkor a felmelegedés miatt növekszik a párolgás, ami több felhőt eredményez, ez csökkenti a felszínt elérő napsugárzás mennyiségét, lassítja a felmelegedést.

Számos más, és sokkal-sokkal bonyolultabb folyamat miatt a ma használatos klímamodellek homlokegyenest eltérő jövőt jósolnak, még az is lehet, hogy a globális felmelegedés hatására jégkorszak köszönt majd be.

A legnagyobb veszély éppen az, hogy csak azt tudjuk, megváltozik a klíma, de hogy mennyire és milyen irányban, azt ma még csak találgatni lehet.

Díjaink, elismeréseink