XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/13kerulet/kornyezetvedelem/a-klimavedelemrol-reszletesen/egeszsegugyi/

Témák A-Z

Milyen egészségügyi következményei lehetnek a klímaváltozásnak?

Egészségügyi hatásokA klímaváltozás közvetve és közvetlenül is hatással lehet az emberi egészségre. A legfontosabb közvetlen hatást kiváltó tényezők a hirtelen, egyik napról a másikra bekövetkező felmelegedések és hőhullámok, azaz a 25 °C-ot meghaladó napi középhőmérsékletű időszakok. Ezek az egészséges szervezetet is megviselik, idősek és szívbetegek számára pedig komoly veszélyt is jelentenek. Itt említhető még a magas UV-B sugárzás is, aminek oka az ózonréteg elvékonyodása, nincs közvetlen kapcsolatban a klímaváltozással.

Közvetett hatásként is komoly problémákra lehet számítani. Hazánkban a melegebbé váló klímában megjelenhetnek olyan kórokozók, amelyek korábban nem voltak jellemzőek erre a térségre. Számítani kell arra is, hogy az enyhe teleket könnyebben át tudják vészelni a már jól ismert kórokozók és kártevők is, így ezek is nagyobb tömegben fognak megjelenni. Ennek következtében gyakoribbak lesznek a járványos megbetegedések is.

A növények fejlődéséhez szükséges minimum 5 °C-ot meghaladó napi középhőmérsékletű, jelenleg hazánkban áprilistól októberig tartó vegetációs időszak meghosszabbodásával az allergén növények virágzási időszaka is meghosszabbodhat, a gyomok elterjedtsége is nőhet.

Díjaink, elismeréseink