XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/18-216/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016. (XI. 15.) önkormányzati rendelete a zajvédelem helyi szabályairól szóló 8/2013. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016. (XI. 15.) önkormányzati rendelete

a zajvédelem helyi szabályairól szóló 8/2013. (III. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról   
 

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontjában, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. §  A zajvédelem helyi szabályairól szóló 8/2013. (III. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Környezeti zajt előidéző, külön jogszabályban meghatározott szabadidős zajforrás létesítését, üzemeltetését az üzemeltető legalább 30 nappal a tervezett tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenteni. A bejelentési kötelezettség alól mentesül az az üzemeltető, aki a szabadidős zajforrásra vonatkozóan külön jogszabály szerinti zajkibocsátási határérték megállapítása iránti, vagy e rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott engedély iránti kérelmet nyújtott be.”

2. §  A Rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Lakóház 100 m-es körzetében lévő vendéglátó-terasz az éjszakai időszakban (22 és 06 óra között) nem üzemelhet. Aki vendéglátó-teraszt az éjszakai időszakban üzemeltet, 500.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”

3. §  A Rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Tűzijátékot 22 és 06 óra között nem szabad tartani, kivéve a december 31-én 22 óra és január 1-jén 06 óra közötti időszakot.”

4. §  A Rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Aki közterületi rendezvény keretében engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően üzemeltet zajforrást, vagy a (2) bekezdés alapján hatósági határozatban előírt szakvélemény benyújtását elmulasztja, 500.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”

5. §  A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Környezeti zajt okozó építési, bontási, vagy ezekhez kapcsolódó szállítási és rakodási tevékenységet – a (3)-(4) bekezdésekben foglalt kivételekkel – csak munkanapokon 07 és 20 óra között, szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon 09 és 18 óra között szabad végezni, ezen időszakokon kívül, továbbá vasárnap és ünnepnapokon ilyen tevékenységet végezni tilos.”

6. §  A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(3) Az (1) bekezdés szerinti tilalom nem vonatkozik a közterületen vagy lakóépület

100 m-es körzetén kívül végzett építési vagy bontási tevékenységekre, valamint külön jogszabályban előírtak szerint közútkezelői útvonal-engedély alapján végzett szállítási tevékenységekre.

7. §  A Rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdés szerinti tilalom alól kivételt képez az élet és vagyon megóvása, a súlyos balesetveszély elkerülése érdekében végzett tevékenység, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítása.”

8. §  A Rendelet 5. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(5) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom hatálya alá tartozó építési vagy bontási tevékenységnek helyet adó ingatlanon közterületről jól olvashatóan az alábbi feliratot kell kihelyezni:

A zajvédelem helyi szabályairól szóló XIII. kerületi önkormányzati rendelet vonatkozó előírása alapján ezen az építkezésen zajos munkát végezni csak munkanapokon 07 és 20 óra között, szombaton és pihenőnapnak minősített napokon 09 és 18 óra között szabad. Vasárnap és ünnepnapon zajos munkát végezni tilos.

9. §  A Rendelet 5. §-a a következő rendelkezéssel egészül ki:

„(6) A külön jogszabály szerinti építtető felelős az ebben a §-ban előírtak betartásáért, és az előírások megsértése esetén 2.000.000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.”

10. §  Ez a rendelet 2017. január 1. napján lép hatályba.

 

Dr. Bujdosó Sándor

Dr. Tóth József

jegyző

polgármester

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj