XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2015-7/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (III. 17.)önkormányzati rendelete

a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015. (III. 17.)önkormányzati rendelete

a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

A Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § A XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tulajdonosi jog gyakorlója a bérbeadói feladatok ellátásával, a pályázati eljárások előkészítésével és lebonyolításával, valamint a Bérbeadót megillető bérleti díjak beszedésével – közszolgáltatási szerződés alapján – ingatlankezelő szervezetet bíz meg (továbbiakban: Megbízott).”

2. § A Rendelet a következő 2/A. §-sal egészül ki:

„2/A. § E rendelet alkalmazásában:

a) lakásleadás: a Bérbeadó tulajdonában álló lakás bérleti jogáról való lemondás másik, a Bérbeadó tulajdonában lévő bérlakás bérleti jogáért, vagy pénzbeli térítésért cserébe;

b) felajánlott lakás: a Bérbeadó tulajdonában álló lakás, amelynek bérleti jogáról a bérlő lakáspályázati feltétel teljesítéseként lemond;

c) felajánlott magántulajdonú lakás: a pályázó saját – vagy együtt költöző bérlőtárssal közös – tulajdonú, per-, teher- és igénymentes, legalább komfortos vagy összkomfortos, Budapest közigazgatási területén található, beköltözésre és életvitelszerű lakhatásra alkalmas lakás, amelynek tulajdonjogáról pályázati feltétel teljesítéseként a Bérbeadó javára lemond;

d) beköltözhető lakás: a műszaki, esztétikai, közegészségügyi és kiürített állapota alapján az érintett személy számára azonnali birtokbavételre és az életvitelszerű lakhatásra ténylegesen alkalmas lakás;

e) jogcím nélküli használó: minden olyan használó, aki a Bérbeadó tulajdonában álló lakást vagy helyiséget a Bérbeadó hozzájárulása és érvényes bérleti szerződés hiányában használja;

f) önkényes lakáshasználó: olyan jogcím nélküli használó, aki az önkormányzati bérlakást úgy tartja birtokában, hogy arra korábban bérleti joggal nem rendelkezett, avagy a lakást a kiürítést követően újra önkényesen elfoglalta;

g) bérleti díj: az önkormányzati tulajdonú lakások béréről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott lakbér és külön szolgáltatások díja;

h) használati díj: a lakás vagy helyiség jogcím nélküli használata esetén a volt bérlő vagy a lakást vagy helyiséget ténylegesen használó által fizetendő, a Bérbeadó által – a bérleti díj alapulvételével – megállapított díj.”

3. § A Rendelet 3. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A Bérbeadó a lakások 3. § (1) bekezdés f) pontja szerint történő bérbeadásához csak az önkormányzati tulajdonú lakások béréről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott V. lakbérkategória szerinti, piaci vagy költségalapú bérleti díj megfizetésének előírásával, határozott időre adhat hozzájárulást.”

4. § (1) A Rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázat kiírásáról, a pályázat egyedi feltételeinek és érvénytelenségi okainak meghatározásáról a tulajdonosi jognak a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott gyakorlója dönt.”

(2) A Rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pályázatot a Bérbeadó és a Megbízott honlapján, valamint a Bérbeadó költségvetéséből támogatott, hirdetési felületet a legkedvezőbb feltételekkel biztosító, XIII. kerületi újságban közzé kell tenni és 30 napra a Bérbeadó, továbbá a Megbízott hirdetőtábláján ki kell függeszteni.”

5. § (1) A Rendelet 5. § (1) bekezdése a következő 7. ponttal egészül ki:

„7. Amennyiben a pályázatban meghirdetett lakásra önkormányzati lakás leadásának feltételével lehet pályázni, a pályázott lakás bérleti jogának elnyerése esetén a bérlő köteles – a pályázati eredményről szóló értesítésben megjelölt határidőben – a felajánlott lakást tiszta, üres, kifestett, tehermentes és beköltözhető állapotban a Megbízó birtokába visszaadni. A bérlő köteles továbbá a leadott lakásba bejelentett személyek kijelentése iránt, legkésőbb a birtok átadásáig gondoskodni.”

(2) A Rendelet 5. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A pályázati feltételek és az érvénytelenségi okok fennállását a Megbízó a rendelkezésére álló adatok, valamint a Bérbeadótól kért adatszolgáltatás alapján ellenőrzi. Amennyiben a pályázó a pályázati kérelmében vagy annak mellékleteiben a valóságnak nem megfelelő tényt vagy adatot közöl, vagy a pályázatától az eredményhirdetés után visszalép, vagy a pályázati feltételeket hiánypótlási határidőben sem teljesíti, a pályázat kiírását követő 2 éven belül benyújtott újabb pályázatát érvénytelennek kell tekinteni.”

6. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázatokat a benyújtási határidő lejártától számított 60 napon belül a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet alapján átruházott hatáskörében a tulajdonosi jogot gyakorló bizottság bírálja el. A tulajdonosi döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.”

(2) A Rendelet 8. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A lakásbérleti szerződést a pályázat első helyezettjével a Bérbeadó képviseletében a Megbízó köti meg. Amennyiben a pályázat nyertese a Megbízott írásbeli értesítését követő 8 napon belül a kért igazolásokat és mellékleteket nem csatolja be, vagy a szerződést a jelen rendelet szerinti határidőben nem köti meg, úgy a második, ezt követően a harmadik helyezett számára nyílik lehetőség az igazolások és mellékletek becsatolására és a szerződéskötésre.”

7. § (1) A Rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakáspályázat e rendeletben meghatározott rendelkezéseit nem kell figyelembe venni, ha a Bérbeadónak kisajátítási kérelme alapján lefolytatott eljárás eredményeként kerül sor a lakás bérbeadására.”

(2) A Rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Nem kell figyelembe venni a lakáspályázat e rendeletben meghatározott rendelkezéseit, ha a lakás bérbeadására más önkormányzattal való megállapodás alapján vagy a Bérbeadó tulajdonában lévő lakás megsemmisülése miatt elhelyezési kötelezettség teljesítéseként kerül sor.”

8. § A Rendelet 11. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Annak a jogcím nélküli lakáshasználónak, akinek a korábbi bérleti jogviszonyát a Bérbeadó lakbértartozás miatt felmondta, a tulajdonosi jogot gyakorló bizottság a lakáshasználó jogviszonyát, a kiürítésről rendelkező jogerős bírósági ítélet meghozataláig benyújtott kérelmére, 1-5 évig tartó határozott időre helyreállíthatja, amennyiben a lakáshasználó díjtartozását megfizette, a felmondást követő hat hónapban újabb tartozást nem halmozott fel, valamint a szerződésben vállalt és jogszabályban előírt egyéb kötelezettségeinek eleget tett.”

9. § (1) A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzati tulajdonú épületben lévő gondnoki lakás annak adható bérbe, aki az adott épületben a Bérbeadóval, a Bérbeadó költségvetési szervével, vagy a Megbízottal kötött szerződés alapján gondnoki, házmesteri, koordinátori feladatokat lát el.”

(2) A Rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti lakásbérleti jogviszonyt a Bérbeadó a munkaviszony megszűnése esetén jogosult felmondani.”

10. § A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szociális helyzet alapján bérbe adott lakás bérlője a szociális lakbérre vonatkozó jogosultságát – a Bérbeadó felhívására – 2 évente igazolni köteles.”

11. § (1) A Rendelet 16. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A kérelmező az (5) bekezdés szerinti fizetési kedvezmény érvényességi ideje alatt is köteles a Megbízott felé bejelenteni, ha a kedvezményes díjfizetés feltételei már nem állnak fenn. Ennek elmulasztása esetén a Bérbeadó a bérlőt a különbözet megfizetésére kötelezheti.”

(2) A Rendelet 16. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A lakbércsökkentés engedélyezéséről, valamint a lakbér mértékének visszaállításáról a tulajdonosi jognak a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott gyakorlója jogosult dönteni. A döntéssel szemben jogorvoslatnak helye nincs.”

12. § A Rendelet 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérlő köteles a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát a Bérbeadó részére írásban bejelenteni. A bérlő köteles továbbá a távollét okát indokolni, munkáltatói vagy egészségügyi, oktatási intézmény által kiállított igazolással alátámasztani.”

13. § (1) A Rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Határozott idejű lakásbérleti szerződés legfeljebb 5 évre köthető. A bérlő által a határozott idő lejárta után benyújtott kérelme alapján a tulajdonosi jognak a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott gyakorlója jogosult dönteni a lakás 1-5 évre történő ismételt bérbeadásáról, vagy a bérlő által a határozott idő lejárta előtt benyújtott kérelme alapján a szerződés hatályának 1-5 évre szóló meghosszabbításáról. A tulajdonosi hozzájárulás akkor adható, ha a bérlő eleget tett a jogszabály által előírt és a lejáró szerződésben vállalt kötelezettségeinek.”

(2) A Rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdés szerinti kérelmet a bérlőnek a kérelem benyújtásakor fennálló jövedelmi, szociális és vagyoni helyzetére tekintettel kell elbírálni.”

(3) A Rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a (3) bekezdés szerinti körülmények alapján a lakás a bérlő részére magasabb díjkategória szerint adható bérbe, és azt a bérlő nem fogadja el, a bérleti szerződés lejártával a lakás jogcím nélküli használójává válik, és a lakás kiürítésére köteles. Amennyiben a lakásbérleti szerződés a tulajdonosi döntést megelőzően már megszűnik, a jogcím nélküli használónak a kiürítési határidejét a döntés közlésétől kell számítani.”

14. § A Rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A Bérbeadó és a bérlő a szerződéskötéskor, a lakásbérleti szerződésben foglalt módon állapodik meg a bérlőt terhelő felújítási, költségviselési, karbantartási, valamint kiürítési és visszabocsátási kötelezettségről.”

15. § A Rendelet 23. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a lakás jogcímnélküli használója elhelyezésre nem tarthat igényt, a Bérbeadó jogosult a lakáshasználóval szemben használati díj címén a lakásbérleti jogviszony megszűnését követő két hónap elteltével, önkényes lakáshasználat esetén a foglalás megállapításától a lakásra vonatkozó bérleti díj ötszöröséig terjedő használati díjat érvényesíteni.”

16. § A Rendelet 24. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben a bérlő a lakást jelen rendelet által előírtak megsértésével albérletbe adja, és a lakás tényleges használója a lakás birtokát felszólításra nem adja vissza, a Bérbeadó jogosult a lakás tényleges használójával szemben a kiürítésre tűzött határidő eredménytelen elteltétől a bérleti díj ötszörösének megfelelő használati díjat érvényesíteni.”

17. § A Rendelet 27. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Bérbeadó tulajdonában álló lakást csak olyan személy részére lehet bérbe adni,

a) akinek nincs a tulajdonában, haszonélvezetében lakás, vagy

b) nem rendelkezik másik önkormányzati bérlakás bérleti vagy bérlőtársi jogával.”

18. § A Rendelet 29. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Határozott időre, vagy feltétel bekövetkeztéig bérbe adott lakás bérleti joga is megváltható a bérlő erre irányuló kérelmére. A kérelemről a tulajdonosi jognak a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott gyakorlója jogosult dönteni az éves költségvetés és a lakásgazdálkodási feladatok ismeretében. E rendelkezés szerinti megváltás esetén pénzbeli térítés a lakás forgalmi értékének és a bérleti jogviszonyból még hátralévő idő alapulvételével, az alábbiak szerint fizethető ki:

szerződés lejártáig
hátralévő idő
forgalmi érték
kifizethető hányada
0-1 év maximum 10% 1-2 év maximum 15% 2-3 év maximum 20%

19. § A Rendelet 29/B. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakóegységhez jutás személyi feltétele, hogy a kérelmező Budapest Főváros XIII. kerületében bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezzen.”

20. § A Rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A helyiség bérbeadására szóló pályázat kiírásáról, valamint a helyiség bérbeadásáról, profilmódosításhoz való hozzájárulásról, bérleti jog átruházásához vagy cseréjéhez való hozzájárulásról, és a helyiség albérletbe adásához való hozzájárulásról a tulajdonosi jognak a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott gyakorlója dönt.”

21. § (1) A Rendelet 33. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A helyiséget akkor lehet határozatlan időre bérbe adni, ha a bérlő vállalja az éves bruttó bérleti díjnak megfelelő összegű, de minimum 500.000,-Ft szerződéskötési díj egy összegben történő befizetését, mely összeg a szerződés megszűnése esetén nem jár vissza.”

(2) A Rendelet 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérlő a határozott idejű szerződés időtartama alatt bármikor kérheti a szerződésnek az (1) bekezdés szerinti, határozatlan időre történő módosítását.”

22. § A Rendelet 35. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A pályázatot a Bérbeadó és a Megbízott honlapján, valamint a Bérbeadó költségvetéséből támogatott, erre a célra hirdetési felületet a legkedvezőbb feltételekkel biztosító, XIII. kerületi újságban közzé kell tenni és 15 napra a Bérbeadó, továbbá a Megbízott hirdetőtábláján ki kell függeszteni.”

23. § A Rendelet 36. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a bérbe vehető helyiségre – a tulajdonosi hozzájárulás megadásáig – több bérbevételi kérelem érkezik, úgy a Megbízó a kérelmezők között – a 35. §-ban foglaltak szerint – licittárgyalást tart. A bérleti jogot a magasabb bérbevételi ajánlatot adó kérelmező szerzi meg. A licit – a Bérbeadó eltérő rendelkezése hiányában – a legmagasabb ajánlott nettó bérleti díjról indul.”

24. § A Rendelet 37. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Amennyiben a helyiségben tervezett tevékenység az érintett társasház szervezeti és működési szabályzatában foglalt közgyűlési döntésével ellentétes, a Bérbeadó jogosult a bérbeadást, a profilmódosításra irányuló kérelmet megtagadni, a már fennálló helyiségbérleti szerződést jogosult felmondani.”

25. § A Rendelet 40. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Bérbeadó a bérlő kérelmére hozzájárulást adhat profilmódosításhoz, ha

a) a bérlő által folytatni kívánt tevékenység nem ütközik jogszabályba, továbbá nem ellentétes a helyiséggel érintett társasház szervezeti és működési szabályzatával;

b) a bérlő a bérleti szerződésben vállalt és a jogszabályban előírt kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett és

c) a bérlő vállalja az új bérleti szerződés megkötésének a feltételeit;

d) a helyiség profilmódosítással járó átalakítása a településképi előírásoknak megfelel.”

26. § A Rendelet 42. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő a Bérbeadó hozzájárulásával a helyiség egy részét albérletbe adhatja. A Bérbeadó azzal a feltétellel adhatja hozzájárulását a helyiség egy részének albérletbe adásához, ha a bérlő a bérleti szerződés módosításával vállalja az albérletbe adott helyiségrészre vonatkozóan a bérleti szerződésben megállapított bérleti díj kétszeresének megfelelő összegű bérleti díj fizetését.”

27. § (1) A Rendelet 43. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A helyiségbérleti szerződés bármely okból történő megszűnése esetén a bérlő a tulajdonosi hozzájárulásban előírt határidőben, de legkésőbb a szerződés megszűnését követő 60 napon belül köteles a helyiséget a Bérbeadó vagy a Megbízó részére, a birtokba adáskor felvett átadás-átvételi jegyzőkönyvben foglaltaknak megfelelő, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni.”

(2) A Rendelet 43. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben a bérlő a helyiségbérleti szerződés megszűnését követően a helyiséget határidőben nem üríti ki, a Bérbeadó jogosult a jogcím nélküli használóval szemben használati díj címén a kiürítési határidő eredménytelen leteltétől a tényleges kiürítésig a helyiségbérleti díj ötszöröséig terjedő használati díjat érvényesíteni.”

(3) A Rendelet 43. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Amennyiben a bérlő bérleti jogviszonya díjtartozása miatt megszűnik, a jogviszonyának visszaállítása, kérelme alapján, 1-5 évre szóló határozott időre és előbérleti jog biztosítása nélkül abban az esetben engedélyezhető, amennyiben a bérlő a tartozását rendezte, a felmondást követő hat hónapban újabb tartozást nem halmozott fel, a szerződésben vállalt és jogszabályban előírt egyéb kötelezettségeit teljesítette, valamint a tulajdonosi hozzájárulásban előírt további díjfizetési biztosítékot a szerződéskötésig rendelkezésre bocsátja.”

28. § (1) Ez a rendelet 2015. április 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével hatályát veszti a Rendelet 6. §-a, 7. §-a, valamint a 16. § (2) bekezdése.

Dr. Bujdosó Sándor Dr. Tóth József jegyző polgármester
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj