XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2013-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2013

Bächer Iván

Író, újságíró

Az ELTE történelem–pedagógia szakán végzett. 1981 és ’88 között a Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanított történelmet. 1991 óta a Népszabadság munkatársa, majd főmunkatársa, a Hétvége rovat állandó szerzője volt. 1981-től jelentek meg szépirodalmi írásai az Élet és Irodalom, az Új Tükör és a Magyarország hasábjain. 2005 óta önálló esteken adtak elő műveiből az ő zongorajátéka mellett. Rendszeresen tartott irodalmi esteket a kerületi Újlipótvárosi Klub-Galériában.

„Újlipócia” szerelmese volt, mert mint vallotta ez egy élhető hely. A Pannónia utcai Phönix házat dédapjáék tervezték, és elsőként laktak benne nagyszüleivel. 2000-ben a Pethő Tibor-emlékérmet és Táncsics Mihály díjat kapott, 2001-ben Budapestért Díjjal és Demény Pál-emlékéremmel jutalmazták. 2013-ban elhunyt.

Vigyázó Miklós atya (posztumusz)

Plébános

1943-ban született Budapesten ötgyermekes családban, elsőszülött fiúként. Vallásos légkörben nőtt fel. A budapesti Teleki Blanka Gimnázium levelező tagozatán érettségizett, ezt követően két évet fogyatékos gyerekek mellett gyermekfelügyelőként tevékenykedett.

1978-ban dr. Lékai László bíboros, pappá szentelte. Pályáját Nagymaroson káplánként kezdte, plébánosi kinevezését 1992-ben kapta meg a Budapest Külső Váci úti Szent Mihály-plébániára. 1995-ben esperes helyettes, 2000-ben esperes lett. 2005-ben az esztergomi főszékesegyházi káptalan protonotárius kanonokjává nevezték ki.

Plébánosi tisztségének húsz évet a Szent Mihály-templomban töltötte. Sokat tett a közösségi élet vonzóvá tételéért. 2010-ben „Ember esélyegyenlőségi” díjjal tüntette ki a XIII. kerület. 2013-ban hunyt el.

Zelenka Pál

Gépészmérnök

Évtizedek óta a XIII. kerületben dolgozik. A Bulcsú utcai Közlekedési Műszergyárnak 1993-ban lett a fő tulajdonosa. A gyár dolgozóinak tett vállalását megtartotta: a cég – átvészelve az iparági és az általános gazdasági válságokat – bár más helyen, de ma is a kerületben működik. Közel 100 főt foglakoztat, többségük az egykori anyavállalattól érkezett.

Mint vezérigazgató rendszeresen vállal karitatív tevékenységet. Nemcsak munkatársait támogatja, segíti, de készséggel adakozik közcélokra is. A kerületért, az angyalföldi ipari hagyományok megőrzése, fejlesztése érdekében végezett tevékenységéért széles körű elismerés övezi. Sok hétvégét feleségével és a három gyermekével a Népszigeten töltöttek.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj