XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/rendelet/2012-6/

Témák A-Z

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2012. (III. 12.) önkormányzati rendelete

a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Aktuális változat

Időállapot váltás


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2012. (III. 12.) önkormányzati rendelete

a XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A XIII. kerületi Önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletének, valamint elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2011. (IV. 22.) Budapest Főváros XIII. kerületi önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) A pályázat általános feltételei, szabályai:

1. Amennyiben a meghirdetett lakásra lakásleadás mellett lehet pályázni, úgy a pályázat nyertese olyan (határozott vagy határozatlan idejű) bérleti jogot szerez, amilyennel a leadásra kerülő lakásra rendelkezett.

2. A lakás leadás nélkül megpályázható lakások határozott időre, 5 évre kerülnek bérbeadásra, kivéve, ha a pályázat nyertese olyan lakást ajánl fel, melyre határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkezik. Ez esetben a pályázat nyertese határozatlan idejű bérleti jogot szerez.

3. Amennyiben a pályázó, vagy a vele együtt költöző családtag 3 hónapnál idősebb terhességet igazol, a születendő gyermeket a költözők számánál figyelembe kell venni.

4. A meghirdetett lakásokra az a személy pályázhat, akinek vagy házastársának, élettársának és a vele együtt költöző hozzátartozójának a tulajdonában, haszonélvezetében nincs beköltözhető lakás, vagy amennyiben a Bérbeadó tulajdonában lévő lakás bérleti jogával rendelkeznek, úgy arról térítés nélkül a pályázat elnyerése esetén a Bérbeadó javára lemondanak. Ha a lakást jövedelemszerző célokra hasznosítják, akkor azt beköltözhetőnek kell tekinteni.

5. Pályázatban a pályázónak 3 db lakás megjelölésére van lehetősége. A pályázó által megjelölt lakások sorrendisége a pályázat elbírálását nem befolyásolja. A Bizottság a pályázó által megjelölt bármelyik lakásra jelölheti helyezettként a pályázót.

6. A pályázat elbírálásával kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs.

(2) A lakáspályázat részletes szabályait a Bizottság határozatban szabályozza.”

2. § A Rendelet 6. § 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. A pályázó tudomásul veszi, hogy amennyiben a pályázatban olyan, a valóságnak nem megfelelő tényt, vagy adatot közöl, melyet a benyújtandó igazolások nem támasztanak alá és ezzel a Bizottságot tévedésbe ejtette, vagy a kért igazolásokat a megadott határidőben nem csatolja be, vagy a pályázattól az eredményhirdetés után visszalép, 2 éven belül érvényesen újabb pályázatot nem adhat be.”

3. § (1) A Rendelet 7. § 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. a pályázatot nem személyesen vagy meghatalmazott útján és nem határidőben nyújtotta be a Megbízottnál, vagy”

(2) A Rendelet 7. § 7. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. általa leadandó önkormányzati bérlakás esetén bérleti díj- vagy közüzemi tartozás van, vagy az általa korábban bármely jogcímen bérelt (használt), a Bérbeadó tulajdonában álló ingatlannal kapcsolatban tartozása van a Bérbeadó felé, vagy”

(3) A Rendelet 7. §-a a következő 9. ponttal egészül ki:

„9. a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül a Bérbeadó tulajdonában álló lakásról pénzbeli térítés ellenében mondott le, vagy azt magánforgalomban elcserélte, vagy”

(4) A Rendelet 7. §-a a következő 10. ponttal egészül ki:

„10. lakásbérleti jogviszonya a Bérbeadó tulajdonában álló lakásra 5 éven belül lakbértartozás miatt szűnt meg, vagy a lakásból bármely okból kilakoltatásra került, vagy”

(5) A Rendelet 7. §-a a következő 11. ponttal egészül ki:

„11. együtt költöző családtagja ugyanazon a lakáspályázaton külön pályázatot nyújt be.”

4. § (1) A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázatokat a benyújtási határidő lejártától számított 90 napon belül a Bizottság bírálja el.”

(2) A Rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázók a pályázat eredményéről a Megbízó internetes honlapján és hirdetőtábláján megjelenő hirdetményen keresztül értesülnek. Az I-II-III. helyezést elért pályázók e-mailben vagy postai úton is kapnak értesítést.”

(3) A Rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A pályázat nyertesének a Bizottság döntéséről, vagy a szerződéskötés lehetőségéről szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül kell a lakásbérleti szerződést megkötni.”

5. § (1) A Rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő a saját és a lakásban jogszerűen vele lakó igazolhatóan megváltozott jövedelmi helyzete, valamint jelentősen megváltozott életkörülményei alapján kérheti a költség, valamint a piaci alapú lakbérének szociális vagy költség alapúra történő módosítását.”

(2) A Rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A megváltozott vagyoni, jövedelmi helyzetének és életkörülményeinek igazolására az alábbi okiratok alkalmasak:”

(3) A Rendelet 16. § (3) bekezdése a következő j) ponttal egészül ki:

j) orvosi igazolás vagy hatósági határozat.”

6. § A Rendelet 19. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Bérbeadó a bérlő és a vele együttlakó gyermeke, unokája, szülője, nagyszülője vagy testvére közös kérelmére a bérlőtársi szerződést akkor kötheti meg, ha

a) a gyermek, unoka és a testvér a 18. életévét betöltötte,

b) a testvér a bérlővel a lakásban legalább 1 év óta folyamatosan együtt lakik.”

7. § (1) A Rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A határozott időre szóló bérbeadás időtartama legfeljebb 5 év, melynek lejártakor a Bizottság döntése alapján a lakás 1-5 évre újra bérbe adható, vagy a határidő lejárta előtt a szerződés módosítható, amennyiben a bérlő eleget tett a korábbi szerződésben vállalt kötelezettségeinek.”

(2) A Rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bérlő részére a lakás újra bérbeadásakor, vagy a szerződés módosításakor a bérlő jövedelmi, szociális, vagyoni helyzetére tekintettel kell a lakásbérleti díjat megállapítani.”

8. § A Rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Bérbeadó a bérlő írásbeli kérelmére hozzájárulhat ahhoz, hogy a bérlő nagyszülőjét, házastársának gyermekét és unokáját, nem befogadott gyermekének a gyermekét, testvérét, élettársát, élettársa gyermekét és unokáját, gyermeke házastársát, vagy élettársát és annak gyermekét, valamint gyámhatósági határozattal igazolható gondozottját a lakásba befogadja.”

9. § (1) A Rendelet 27. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben bérlőkijelölési, vagy a bérlő-kiválasztási joggal érintett lakás megüresedik és a lakást ismételten bérbe lehet adni, a bérlő kijelölésére, kiválasztására jogosultat fel kell hívni arra, hogy az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül – jogosultságának igazolásával – közölje a bérlő személyét, és határozza meg a bérbeadás feltételeit.”

(2) A Rendelet 27. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A jogosult figyelmét fel kell hívni arra, hogy amennyiben határidőben nem jelöl új bérlőt, jogosultságát nem igazolja, vagy az általa közölt adatok alapján a szerződést nem lehet megkötni, úgy a bérbeadónak számlázott közüzemi, valamint közös költséget – bérlőkijelölő joga gyakorlásáig – köteles megtéríteni.”

10. § A Rendelet 31. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a (3) bekezdésben meghatározott bérleti jogviszony megszűnik, úgy a volt bérlő a szerződés megszűnését követő 60 napon belül köteles a helyiséget kiüríteni és a Bérbeadó vagy a Megbízottja részére visszaadni.”

11. § A Rendelet 33. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Határozatlan idejű bérleti szerződést a Bérbeadó a szerződés megkötésétől számított 15 évig kártalanítás nélküli rendes felmondással nem szüntetheti meg.”

12. § A Rendelet 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérleti szerződés bármely okból történő megszűnése esetén a bérlőt nem illeti meg kártalanítás és nem jogosult a helyiség felújítására fordított összeg visszatérítésére.”

13. § A Rendelet 52. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„52. § Az önkormányzati épület társasházzá alapítását követően a lakások értékesítésére vonatkozó eljárásra a IV. Fejezetben foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.”

14. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Dr. Prehlik Lajos s. k.

Dr. Tóth József s. k.

jegyző

polgármester

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj