XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/13kerulet/diszpolgarok/2012-2/

Témák A-Z

Díszpolgárok 2012

Dr. Angyal ÁdámDr. Angyal Ádám

Közgazdász, politikus

Dr. Angyal Ádám 1966-1989 között Budapesten, a XIII. kerület egykor legnagyobb gyárában, a Ganz Danubius Hajó- és Darugyárban dolgozott. Gyakornokként kezdte, az üzem utolsó hét évében a vállalat vezérigazgatója volt. Vezetői tevékenységére a csapatépítő szellem, a közösség érdekeinek szem előtt tartása volt jellemző. A magyar hajógyártás átszervezésében jelentős szerepet játszott, messzemenőkig küzdött a gyár megmentéséért. 1991-től a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (ma Corvinus Egyetem) Gazdálkodástudományi Kar, Vezetés és Szervezés Tanszékének professzora. A vezetési tanácsadás, az üzleti etika, a vállalati kormányzás, a vezetési gyakorlatok, a válságkezelés tudományára oktatja diákjait. 1992-ben kandidátus tudományos fokozatot szerzett. 2004-től tagja a Magyar Tudományos Akadémia Vezetéstudományi Albizottságának. Számos könyv szerzője.

Portisch LajosPortisch Lajos

Sakkozó, szakíró

Sokan a XX. század egyik legjobb magyar sakkozójának tartják. Kilencszeres magyar bajnok, olimpiai bajnok, 1961 óta nemzetközi nagymester, szakíró. Legnagyobb sikere az 1978-as sakkolimpiai aranyérem, amit Buenos Airesben nyert a magyar válogatott éltáblásaként. Az 1970-es és 1980-as években állandó helye volt a világ tíz legjobb sakkozóinak listáján. Húsz sakkolimpián összesen egy arany, három ezüst és két bronzérmet szerzett. A legszorgalmasabb nagymesterek közé tartozik. Saját bevallása szerint naponta nyolc órát foglalkozik a játékkal. A sakk népszerűsítése érdekében írta a Sakk az én keresztem című könyvét, mely rendkívül népszerű a sportág iránt érdeklődők körében. Az év magyar sakkozója címet 24 alkalommal – a legtöbbször – nyerte el. 2004‑ben a Nemzet Sportolójává választották. 2007-ben munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel ismerték el. Sportpályafutása mellett figyelemreméltó az operaénekesi repertoárja is. Az Újlipótvárosban megrendezett Pozsonyi Pikniken operaáriáival nagy sikert aratott.

Vitray TamásVitray Tamás

Riporter, újságíró

1958-tól kezdődik televíziós pályafutása. Sportriporterként megszámlálhatatlan sporteseményről tudósított, 21 téli és nyári olimpiáról közvetített. A hetvenes években műsorvezetőként is népszerű lett. Sikeresek voltak a vetélkedői, vezette az első „Hét” és az első „Fórum” című műsorokat. A hazai televíziózásban új műfajt teremtett például az Ötszemközt, vagy a Csak ülök és mesélek című produkcióival. A televízióban hosszú ideig töltött be osztályvezetői posztot, 1990-ben az MTV elnökségi tagjai közé választották. Rövid ideig az MTV2 intendánsa, 1991-97 között a MOB elnökségi tagja volt. Szakmai tapasztalatait egyetemi oktatóként is kamatoztatta. Gyermekkora óta rajong a színházi világért. Gyermekként rendszeresen járt a Vígszínház előadásaira. Az Újlipótvárosban élő nagyszülei nevelték, innen indult példamutató pályafutása. A Kiképzés című önéletrajzi írásából megismerhető a kerülethez, különösen az Újlipótvároshoz való kötődése. A legendás riporter, újságíró, műsorvezető egyedülálló munkásságát számos díjjal ismerték el. Többek között a Sport Érdemérem arany fokozatával, Rózsa Ferenc-díjjal, Kiváló Művész díjjal, Pulitzer-életműdíjjal, Pethő Sándor-díjjal, a Prima Primissima-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével jutalmazták. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj